Przed 99 laty Polska dokonała symbolicznego aktu zaślubin z morzem

10 lutego 1920 roku generał Józef Haller wraz z ministrem spraw wewnętrznych Stanisławem Wojciechowskim przybyli do Pucka, gdzie dokonali symbolicznych zaślubin Polski z Bałtykiem.

W Pucku biły tego dnia radośnie dzwony, tak jak dzwony kościołów i kaplic wojskowych całego kraju. A pierwszy biskup polowy Wojska Polskiego Stanisław Gall pisał w okolicznościowym liście: „Ten przestwór morski, który się roztworzy to wielka nadzieja najśmielszych naszych poczynań na wszechświatowej arenie pracy, przemysłu i handlu”.

Aktu zaślubin dokonał generał Józef Haller, organizator Wojska Polskiego w Rosji, a potem dowódca słynnej „Błękitnej Dywizji”, którą przyprowadził ze sobą z Francji.

W odezwie wydanej 21 stycznia 1920 r. do mieszkańców Pomorza „Błękitny Generał” oddał  hołd Kaszubom, Kociewiakom i Pomorzanom „za niezłomność, hart ducha, wielkie cnoty obywatelskie, wytrwałość w twardej narodowej służbie”.

Dwa tygodnie później uniknął śmierci, gdy bomba wrzucona przez Niemców do jednego z wagonów w Tczewie nie trafiła w przedział Hallera.

Przypomnijmy, że przejmowanie ziem pomorskich rozpoczęło się 18 stycznia 1920 roku od przejęcia Torunia przez oddziały 16 Pomorskiej Dywizji Piechoty. Poszczególne miejscowości przejmowano od wycofujących się wojsk niemieckich.

Toruń, miasto, będące siedzibą oddziałujących na całe Pomorze i Warmię polskich organizacji społecznych i naukowych, zostało stolicą województwa pomorskiego.

Zdjęcie: Generał Józef Haller. Fotografia kolorowana cyfrowo / Wikimedia Commons

ASG