Pruszcz Gdański upamiętnił „Solidarność”

Obwodnica Pruszcza Gdańskiego będzie nosić nazwę ulicy imienia NSZZ Solidarność. Taką decyzję podjęli radni miasta podczas uroczystej sesji z okazji Dni Pruszcza Gdańskiego 6 czerwca. W posiedzeniu rady wziął udział przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla. Formalnie nowa nazwa obwodnicy Pruszcza Gdańskiego będzie obowiązywać 14 dni po ogłoszeniu przyjętej 6 czerwca uchwały w Dzienniku Urzędowym Pruszcza Gdańskiego.

Obwodnica Pruszcza Gdańskiego to licząca 2,5 km, oddana do użytku w 2011 r. jedna z kluczowych arterii układu drogowego aglomeracji trójmiejskiej, ułatwiająca dojazd do Gdańska mieszkańcom Żuław. Nadanie jej imienia „Solidarności” ma przypominać – jak podkreślili w piśmie do burmistrza Pruszcza Gdańskiego członkowie Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” – że 34 lata temu wolność i demokrację dla naszej ojczyzny wywalczyli nie tylko pracownicy stoczni i portów, ale także zakładów na terenie Pruszcza Gdańskiego.