Prowokacja czy głupota kierownictwa ECS

2 kwietnia przypada 14 rocznica śmierci Jana Pawła II. W Europejskim Centrum Solidarności, którego zadaniem jest propagowanie wartości NSZZ „Solidarność”, zostanie zorganizowana tego dnia dyskusja na temat „Jeden partner/ka przez całe życie, czy co tydzień jeden/jedna?” z inicjatywy Stowarzyszenia na rzecz Osób LGBT Tolerado.

W obliczu nieliczenia się z uczuciami ludzi, dla których „Solidarność” i Jan Paweł II są wciąż ważne, trzeba sobie zadać pytanie, czy ludzie którzy kierują ECS są głupi czy tak zadufani w sobie, że świadomie profanują słowo „Solidarność”?

Gdańsk  28.03.2019 r.

Stanowisko Prezydium ZRG NSZZ „Solidarność”

ws. konferencji w Europejskim Centrum Solidarności

2 kwietnia dla wielu Polaków jest dniem pamięci o jednym z największych naszych rodaków w historii, duchowym ojcu „Solidarności” – świętym Janie Pawle II, który  odszedł od nas w tym właśnie dniu czternaście lat temu. Wówczas  cała Polska jednoczyła się w bólu, żalu i smutku, a setki tysięcy Polaków, w tym tysiące członków „S” uczestniczyło w Jego ostatnim pożegnaniu.

Z tym większym oburzeniem przyjmujemy fakt, że w tym właśnie dniu w Europejskim Centrum Solidarności organizowana jest konferencja na temat głęboko sprzeczny z nauczaniem św. Jana Pawła II. Naszym zdaniem potwierdza to po raz kolejny fakt, że działania kierownictwa ECS są sprzeczne z ideowym przesłaniem „Solidarności” tak blisko związanej z naszym Ojcem Świętym. Potwierdza to też, że wielu środowiskom zależy na toczeniu w Polsce wojny ideologicznej. Szkoda, że bierze w niej udział także Europejskie Centrum Solidarności.

Oczekujemy, że właściwe wnioski z tej sytuacji wyciągną założyciele ECS, w tym Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Bogdan Olszewski

Sekretarz