Protesty górników – inne branże wkraczają do akcji

Zgodnie z deklaracjami, że konflikt rządu z górniczymi związkami zawodowymi będzie konfliktem z całą „Solidarnością”, planowane są dwie konferencje prasowe poświęcone wspólnym działaniom związkowców z różnych branż.

Pierwsza rozpocznie się o godz. 9.30 w dniu 14 stycznia br. w Warszawie w sali konferencyjnej przy ulicy Jasnej 7. Jej tematem będą informacje o wsparciu górniczych protestów przez inne branże. Swój udział zapowiedzieli: szef kolejarskiej „Solidarności” Henryk Grymel, szef Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność” Kazimierz Grajcarek, szef Sekretariatu Transportowców NSZZ „Solidarność” Bogdan Kubiak oraz przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

16 stycznia o godz. 12.00 odbędzie się posiedzenie Sztabu Protestacyjnego NSZZ „Solidarność”. Szefowie wszystkich Zarządów Regionów i Sekretariatów Branżowych naszego Związku zbiorą się w Katowicach w sali im. Lecha Kaczyńskiego w siedzibie Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ „S” przy ulicy Floriana 7, żeby debatować nad wspólnymi działaniami. Na ten dzień planowana jest ewentualna konferencja prasowa.

We wszystkich branżach sytuacja jest wyjątkowo trudna, m.in. w energetyce trwa proceder zrywania dotychczas obowiązujących układów zbiorowych, a w Przewozach Regionalnych i PKP Cargo trwa referendum strajkowe, które zakończy się 28 stycznia.

Konflikt rządu z górnikami jest efektem wieloletnich zaniedbań kolejnych ekip rządowych oraz stylu prowadzenia negocjacji. Związkowcy czują się oszukani, ponieważ ekipy Donalda Tuska i Ewy Kopacz przez wiele miesięcy deklarowały, że nie ma mowy o zamykaniu kopalń, kupując w ten sposób spokój społeczny przed eurowyborami i wyborami samorządowym. Obecne zamiary pani premier ogłosiła górniczym związkom zawodowym za pośrednictwem mediów.

Fot. Solidarność Katowice