Protest w handlu w stylu włoskim

Na 2 maja br. w kilku ogólnopolskich sieciach handlowych zaplanowano protest przeciwko warunkom pracy. Będzie on przypominał technikę „strajku włoskiego”.

panda cała800

– Pracownicy handlu tego dnia będą pracować, ale wolniej, bo zgodnie z przepisani BHP i prawa pracy. Narzucone tempo pracy powoduje sytuacje niebezpieczne i grozi wypadkami – mówi Iwona Osenkowska z Działu Organizowania i Rozwoju NSZZ „S” Regionu Gdańskiego i argumentuje, że w handlu jest zbyt niski poziom zatrudnienia, a pracownicy mają do wykonania coraz więcej obowiązków związanych ze stale rosnącym asortymentem.

W akcję włączą się m.in związkowcy z NSZZ „S” w portugalskiej sieci „Biedronka”, gdyż kwietniowe podwyżki nie satysfakcjonują związkowców, gdyż wprowadzono zmiany w systemie wynagrodzeń, na których część pracowników straci. Podwyżka o 350 zł jest powiązana z obecnością w pracy. Otrzymają ją wyłącznie ci, którzy w miesiącu uzyskają 100 proc. frekwencji. Wystarczy skorzystanie z ustawowej opieki nad dziećmi by podwyżki nie otrzymać.

Na koniec 2016 roku sieć „Biedronka” liczyła 2 722 sklepów, o 55 więcej niż rok wcześniej.