Protest w Arriva Bus Transport Polska zawieszony do 3 września

Od 13 lipca 2018 r. siedziby firmy Arriva Bus w Tczewie, w Toruniu, Kołobrzegu i wielu innych miastach Polski były oflagowane, gdyż NSZZ „Solidarność” wraz z innymi związkami zawodowymi działającymi w ogólnopolskiej firmie transportowej Arriva Bus weszła w spór zbiorowy z pracodawcą. Po kilku dniach Związkowcy spór zawiesili, a flagi zdjęli. Na rozpoczęcie rozmów dają czas pracodawcy do 3 września 2018 r. Związkowcy domagają się podjęcia przez pracodawcę rozmów na temat podwyżek płac.

– Jesteśmy najniżej opłacanymi pracownikami w rejonie północnym – mówi Sławomir Smoliński, przewodniczący NSZZ „Solidarność” w tczewskim oddziale Arriva Bus. – U nas kierowcy autobusu zarabiają około 1700 zł netto, dlatego wielu z nich rezygnuje z pracy. Mamy coraz mniej kierowców, więc kursy są zawieszane. W innych firmach przewozowych, na przykład w Gdańsku, ale i w Tczewie, stawki są znacznie wyższe. My dostajemy za godzinę 10,50 zł, a w gdańskim Zakładzie Komunikacji Miejskiej stawka wynosi 18 zł.

Zdaniem związkowców linii nr 50, obsługującej trasę Tczew – Gdańsk, grozi likwidacja. Jest to, jak twierdzą, wynik złego zarządzania firmą. Już w ubiegłym roku w okresie szkolnym wiele kursów było zawieszonych. W tym roku prawdopodobnie od września będzie podobnie. Zgodnie z rozkładem jazdy autobusy te kursują co 20 minut i jest ich kilkanaście w ciągu dnia. Jednak z powodu braku kierowców wiele z nich nie wyjedzie w trasę.

W tczewskim oddziale Arriva pracuje obecnie 60 kierowców, z czego ponad połowa z nich należy do „Solidarności”.

- Zawiesiliśmy spór, bo chcemy pokazać pracodawcy naszą dobrą wolę – wyjaśnia Sławomir Smoliński. – Czekamy na te rozmowy. Jeśli do 3 września pracodawca ich nie podejmie, powrócimy do protestu, nasze siedziby zostaną oflagowane. Natomiast jeśli po 3 września pracodawca nadal będzie unikał rozmów ze Związkowcami, to podejmiemy uchwałę o strajku, co jest ostatecznością.

Na stronie internetowej firmy Arriva Bus znajdują się ogłoszenia o pracy głównie dla kierowców, również w Tczewie. Firma składa im interesującą ofertę pracy, proponując umowę o pracę na pełny etat i terminową płatność wynagrodzenia. Będą oni zatrudnieni w firmie o ugruntowanej pozycji na rynku usług transportowych w Europie, przewożącej ponad 1,5 miliarda pasażerów rocznie w 14 krajach. Arriva szczyci się, że zatrudnia ponad 55 tysięcy pracowników (w Polsce ponad 1200), którym zapewnia dobrą atmosferę pracy.

Czy aby na pewno? (zdjęcie)

(mig)