Protest przed Urzędem Rady Ministrów w Warszawie. Zawał ochrony zdrowia

Sekretariat Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność” prowadzi akcję protestacyjną przed Urzędem Rady Ministrów w Warszawie. Nieprzypadkowo solidarnościowa służba zdrowia na pikietę wybrała Światowy Dzień Zdrowia. Związkowcy chcą zwrócić uwagę na degradację polskiej służby zdrowia oraz podsumować kolejną już kadencję rządów PO-PSL i zderzyć przedwyborcze obietnice z bolesną rzeczywistością. W akcji protestacyjnej biorą udział nie tylko związkowcy, ale także pacjenci.

Irena Jenda, przewodnicząca Regionalnej Sekcji Służby Zdrowia Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”:

– Sytuacja w służbie zdrowia jest trudna. Wiedzą o tym doskonale pracownicy i pacjenci, którzy często miesiącami czekają na wizytę u specjalisty. Do swojego lekarza rodzinnego w niektórych przychodniach czas oczekiwania jest nawet dwutygodniowy. Wprowadzony pakiet onkologiczny, który miał ułatwić chorym dostęp do lekarzy też się nie sprawdza.

Pikieta w Światowy Dzień Zdrowia jest protestem przeciwko tak dramatycznej sytuacji służby zdrowia. Na sytuację tę składa się nie tylko utrudniony dostęp do świadczeń medycznych, ale również brak pielęgniarek i oddziałowych, wyjazdy młodych pielęgniarek za granice, nieadekwatne do wykonywanej pracy i kosztów życia wynagrodzenia oraz drogie leki.