NSZZ „S” pracowników oświaty przed MEN: czerwona kartka dla min. Zalewskiej

W sobotę 15 września br. przed budynkiem Ministerstwa Edukacji Narodowej w Warszawie, w Alei Szucha, o godz. 12 rozpocznie się akcja protestacyjna nauczycieli i innych pracowników oświaty z NSZZ „Solidarność”.

Nauczyciele zamierzają protestować przeciwko rażąco niskiej podwyżce wynagrodzeń zapowiedzianej dla nauczycieli oraz pozostałych pracowników oświaty – nieuwzględniającej wzrostu gospodarczego i wzrostu płac w innych branżach. Ponadto są przeciwni wydłużeniu ścieżki awansu zawodowego, wprowadzeniu nowych przepisów związanych z oceną pracy, domagają się również między innymi zmiany systemu wynagrodzeń i finansowania oświaty, a także wprowadzenia zapisu w art. 42 ust. 2 pkt 2 Karty Nauczyciela, który uchroniłby nauczycieli przed świadczeniem nieodpłatnych godzin pracy.

Protest spowodowany jest też niezadowoleniem ze zmiany systemu oświaty. Przede wszystkim niezadowalający jest wynik dotychczasowych negocjacji z MEN. Jak twierdzą pracownicy oświaty, dialog prowadzony z minister edukacji Anną Zalewską jest pozorowany, a postulaty formułowane przez „Solidarność” dotyczące najważniejszych problemów związanych z oświatą są ignorowane.

W proteście weźmie udział kilkuset pracowników oświaty z Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność. Do Warszawy pojadą autobusami i busami. Będą to członkowie „S”, pracownicy oświaty z Gdyni, Gdańska, Sopotu, Wejherowa, Brus, Goręczyna, Kolbud, Starogardu Gdańskiego, Kwidzyna, Tczewa oraz wielu innych pomorskich miejscowości.

Z protestem wiąże się również oflagowanie szkół, które uchwałą Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S”  rozpoczęło się 6 września i potrwa do 15 października br.

(mig)