Projekt podwyższenia kwoty wolnej od podatku wyrzucony do kosza

Projekt podwyższenia kwoty wolnej od podatku z 3091 zł do 6253 zł przepadł. Skrajnie ubodzy Polacy nie będą zwolnieni z płacenia państwu.

Kwota dochodu wolnego od podatku w Polsce jest najniższa ze wszystkich krajów europejskich, które mają ją w swoich systemach. Z zestawienia, które firma doradcza KPMG zrobiła dla „Gazety Wyborczej” dowiadujemy się, że w Grecji kwota wolna od podatku odpowiada w przeliczeniu ponad 20 tys. zł, we Francji 25 tys. zł, w Niemczech sporo ponad 30 tys. zł, w Wielkiej Brytanii prawie 50 tys. zł, w Hiszpanii niemal 75 tys. zł, a na Cyprze aż 82 tys. zł. Na tym tle polskie 3091 zł prezentuje się jako kwota karykaturalnie wręcz niska. W niektórych z tych krajów zarobki są znacznie wyższe niż w Polsce, nie zmienia to jednak faktu, że brytyjska kwota wolna od podatku przekracza naszą piętnastokrotnie, a hiszpańska nawet dwudziestopięciokrotnie. Co więcej, polska kwota wolna od podatku jest tak niska, że nie obejmuje nawet osób z dochodami poniżej progu ubóstwa, które muszą korzystać z pomocy opieki społecznej.

Posłowie Twojego Ruchu złożyli w Sejmie projekt ustawy zwiększający kwotę dochodu wolnego od podatku do 6253,32 zł w skali roku, czyli 521,11 zł miesięcznie. W takim przypadku osoby o dochodzie odpowiadającym minimum egzystencji lub niższym nie musiałyby płacić podatków. Za przyjęciem projektu zagłosowała ogromna większość posłów Prawa i Sprawiedliwości, Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Klubu Parlamentarnego Sprawiedliwa Polska. Głosy klubów Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego zadecydowały jednak o jego odrzuceniu.

Warto dodać, że kwota wolna od podatku jest zamrożona od 2009 roku, w związku z czym nie nadąża za inflacją. Skutkiem tej sytuacji jest ukryta, powolna podwyżka podatków. Rząd już zapowiedział, że odmrożenie nie nastąpi przynajmniej do 2017 roku.