Program obchodów grudniowych rocznic 1970 i 1981

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” zaprasza na uroczystości z okazji 42. rocznicy Masakry Grudnia 1970, które odbędą się 16 i 17 grudnia w Gdańsku i Gdyni oraz 31. rocznicy wprowadzenia przez reżim PRL stanu wojennego i dyktatury wojskowej.

Program uroczystości:

W 31 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego 13 grudnia (czwartek) o godz. 18 odbędzie się msza św. rocznicowa w kościele oo. Redemptorystów przy ul. Portowej w Gdyni. Następnie będzie miał miejsce okolicznościowy program słowno- muzyczny w wykonaniu młodzieży z II LO w Gdyni. Podczas mszy św. zostanie odsłonięta i poświęcona tablica ku czci o. Edwarda Ryby, który przez wiele lat wspierał „Solidarność”. Na zakończenie zebrani przejdą pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, gdzie ok. godz. 19.30 zostaną złożone kwiaty.

12/13 grudnia Gdańsk

W rocznicową noc wprowadzenia stanu wojennego z środy (12 grudnia) na czwartek (13 grudnia) o godz. 23.30 Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S” i Stowarzyszenie „Godność”, skupiające ofiary represji lat PRL, organizują spotkanie przy pomniku Poległych Stoczniowców. Zapalone znicze i modlitwa za ofiary stanu wojennego będą jak co roku oznaką pamięci ofiar bezprawia.

16 grudnia – Gdańsk

godz. 10.15 – zapalenie zniczy pod tablicą upamiętniającą Ofiary Grudnia ‘70 (budynek b. KW PZPR), następnie w miejscu zamordowania Antoniego Browarczyka

godz. 11.00 – uroczysta msza święta w bazylice Świętej Brygidy, przemarsz pod pomnik Poległych Stoczniowców, Apel Poległych, modlitwa, wystąpienia, złożenie wieńców i wiązanek kwiatów (po uroczystości spotkanie w sali Akwen)

17 grudnia – Gdynia

godz. 6.00 – Przystanek SKM Gdynia Stocznia: pomnik Ofiar Grudnia 1970, Apel Poległych, modlitwa, wystąpienia, składanie wieńców i kwiatów

godz. 16.30 – uroczysta msza święta w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa, przemarsz pod pomnik przy Urzędzie Miasta Gdynia, Apel Poległych i salwa honorowa, modlitwa, wystąpienia, złożenie wieńców i kwiatów

Tegorocznym obchodom towarzyszyć będzie prezentacja plenerowej wystawy przygotowanej przez Oddziałowe Biuro Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku pt. „«Gdy naród do strajku wyruszył bez broni…» Grudzień 1970 w Gdańsku”. Panele wystawy będą eksponowane w pięciu punktach Gdańska i tworzyć razem ścieżkę edukacyjną. Wystawa będzie prezentowana do 18 stycznia 2013 r. Serdecznie zapraszamy!

Współorganizatorami uroczystości są Prezydent Miasta Gdańska, Prezydent Miasta Gdyni, Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku i Europejskie Centrum Solidarności.