Program edukacyjny w Gdyni

W marcu ruszył wspólny projekt edukacyjny Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdynia – Energomontaż Północ Gdynia oraz Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej (PSSE) pt. „Na tropach Zimnej Wojny”.

Jest on adresowany przede wszystkim do uczniów starszych klas szkół podstawowych oraz szkół średnich, ale również wszystkich chętnych np. drużyn harcerskich, kół środowiskowych, itp. Zajęcia odbywają się w sali konferencyjnej PSSE, w budynku „Akwarium” przy ul. Czechosłowackiej 3. W ramach zajęć młodzież ma okazję wysłuchania wykładu multimedialnego dra Aleksandra Kozickiego pt. „Zimna Wojna”, następnym punktem programu jest zwiedzanie z przewodnikiem schronu dowodzenia Obrony Cywilnej Stoczni im. Komuny Paryskiej. Schron był obiektem chroniącym 50 osób przed skutkami ataku jądrowego. Zachowało się jego liczne oryginalne wyposażenie.

Prosimy o zgłaszanie grup do Aleksandra Kozickiego, tel. 515 240 490. Uczestnicy nie ponoszą żadnych kosztów z tytułu uczestnictwa w zajęciach.

Zapraszamy!