Profesor Marek Jan Chodakiewicz w Gdańsku i w Gdyni

Zapraszamy na spotkania z profesorem Markiem Janem Chodakiewiczem, autorem książki „Między Wisłą a Potomakiem”

1. Gdańsk, ul Wały Piastowskie 24, sala Akwen, 12 czerwca (wtorek), godz. 17.30

2. Gdynia, 13 czerwca. (środa) godz. 17:30 w Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości przy ul. 10 Lutego 33.

Tematem spotkań będą następujące zagadnienia:

Po co i komu potrzebna jest Polska? Europa Środkowa to intermarium czy post-Sowiecja? Jaką rolę odgrywa KGB w dzisiejszej Rosji? Dlaczego istnieją dwie Ameryki? Kto prowadzi w geopolitycznym wyścigu o wodę, ropę i dlaczego? Jakie były największe geopolityczne afery w świecie służb specjalnych? Jak zachować chrześcijański charakter cywilizacji zachodniej?

Marek Jan Chodakiewicz (ur. 1962 r.)

Profesor historii oraz szef Katedry Studiów Polskich im. Tadeusza Kościuszki (The Kosciuszko Chair of Polish Studies) w Instytucie Polityki Światowej (Institute of World Politics) w Waszyngtonie.

Doktorat uzyskał na Uniwersytecia Columbia w Nowym Jorku, poza IWP wykładał lub wykłada również na University of Virginia i Loyola Marymount University w Los Angeles.

W latach 2005-2010 był członkiem amerykańskiej prezydenckiej Rady Pamięci Holokaustu (United States Holocaust Memorial Council), powołanym przez prezydenta George’a W. Busha.

Jego zainteresowania badawcze obejmują następujące obszary: historia najnowsza Polski, stosunki polsko-żydowskie w XX wieku, geopolityka ze szczególnym uwzględnieniem obszaru państw byłego bloku sowieckiego, terroryzm, funkcjonowanie służb specjalnych, historia obrony wiary katolickiej i tradycyjnego porządku społecznego (np. wojna w Hiszpanii 1936-1939, powstanie „cristeiros” w Meksyku), historia myśli konserwatywnej.

Wydał m.in. książki: „Narodowe Siły Zbrojne »Ząb« przeciw dwu wrogom”, „Żydzi i Polacy 1918-1955. Współistnienie – Zagłada – Komunizm”, „Ejszyszki. Pogrom, którego nie było”, „Zagrabiona pamięć. Wojna w hiszpanii (1936-1939)” oraz „Po Zagładzie. Stosunki polsko-żydowskie 1944-1947”.

Za książkę „Ejszyszki…” otrzymał w 2003 r. prestiżową Nagrodę im. Józefa Mackiewicza.

Jego książki nt. relacji polsko-żydowskich były jednymi z najważniejszych głosów w obronie prawdy historycznej o tej tematyce w czasie debaty publicznej po publikacji m.in. prac Jana T. Grossa.

Stały publicysta „Tygodnika Solidarność” i „Najwyższego Czasu”, publikuje również w innych polskich tytułach („Arcana”, „Rzeczpospolita”, „Uważam Rze”).

Publikacja „Między Wisłą a Potomakiem” (wydawnictwo Patria Media, premiera 2 czerwca) będzie pierwszą nową książką prof. Marka J. Chodakiewicza od 2008 r. (w międzyczasie ukazywały się reedycje).