O historii i polityce historycznej. Prof. Jan Żaryn odwiedził Pomorze

Warto budować wspólną pamięć historyczną Polaków, warto prowadzić swoistą wojnę o zgodny z prawdą historyczną wizerunek Polski w Europie – przekonywał 26 czerwca 2017 r. podczas spotkania autorskiego w Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku prof. Jan Żaryn. Wybitny historyk zaprezentował czytelnikom z Pomorza swoją najnowszą książkę pt. „Polska pamięć. O historii i polityce historycznej”. W spotkaniu wzięło udział okołu stu osób, w tym dyrektor Muzeum II Wojny Światowej dr Karol Nawrocki, dyrektor Oddziału IPN w Gdańsku prof. Mirosław Golon, senator Antoni Szymański, wydawca książki Adam Chmielecki, a przede wszystkim kombatanci i członkowie środowisk patriotycznych oraz byli członkowie opozycji antykomunistycznej w PRL.

fot. W. Milewski

Wcześniej prof. Jan Żaryn wziął udział w nagraniu audycji „Co za historia” w Radiu Gdańsk. Program zostanie wyemitowany na antenie regionalnej rozgłośni radiowej 5 lipca o godz. 11.

Profesor Jan Żaryn w książce „Polska pamięć. O historii i polityce historycznej” po raz kolejny zabiera nas w podróż po historii Polski – od chrztu Mieszka I, a tym samym całego państwa Polan, przez dyplomatyczną i militarną walkę o niepodległość „ojców założycieli” II Rzeczpospolitej po pokolenia Żołnierzy Wyklętych i „Solidarności”. Wzorem swoich ideowych i duchowych mistrzów – m.in. Romana Dmowskiego i kardynała Stefana Wyszyńskiego – przypomina, że bycie biernym obserwatorem wydarzeń to za mało. Każdy z nas, jak przekonuje prof. Jan Żaryn, ma obowiązki wobec Ojczyzny – i tej niebieskiej, i tej nad Wisłą.

W publikacji przewija się nieustannie przekonanie autora, że historia jest nauczycielką życia. Każdy naród – także, a może przede wszystkim polski – powinien odrobić lekcję ze swojej przeszłości. Znajomość historii, jak argumentuje prof. Żaryn, pozwala nam uzbroić się w wiedzę i mądrość, dzięki którym le¬piej poradzimy sobie z problemami teraźniejszości i wyzwaniami przyszłości.

Jako zwolennik aktywnej polityki historycznej autor odwołuje się do działalności śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego, jako tego polskiego polityka po 1989 roku, który najpełniej zrozumiał wagę świadomości historycznej i pamięci wspólnej narodu. Profesor Żaryn analizuje politykę historyczną państwa polskiego, głównie w relacjach z sąsiadami – Rosją, Niemcami i Ukrainą. W tym swoistym audycie wskazuje na błędy i zaniechania, ale także postuluje konkretne działania.