Znani socjologowie krytycznie o rządach PO

Panika i małostkowość nie pozwalają Donaldowi Tuskowi nabrać dystansu do siebie. Kolejny okres rządów PO jest nie do przyjęcia. Za mało kompetencji, za dużo cynizmu – stwierdza prof. Jadwiga Staniszkis w swoim najnowszym felietonie w portalu WP.pl.

Znana socjolog uważa, że „Tusk, jeśli nawet wygra z Gowinem, to wygra w tak fatalnym stylu, że będzie to przegrana”.

„Odmowa debaty, insynuacje i nie merytoryczne ataki na przeciwnika. I – przede wszystkim – maska złości na twarzy premiera. A także totalny brak programu. Jego horyzont myślenia o sytuacji Polski jest tak krótki, że często decyduje przypadek lub zewnętrzne i wewnętrzne naciski. A najczęściej konieczność powstała na skutek wcześniejszych, błędnych decyzji w których Tusk uczestniczył. Potęguje to wrażenie dryfowania. I marnotrawstwa. A także straty czasu” – pisze prof. Jadwiga Staniszkis.

Socjolog negatywnie ocenia polską politykę. Za co? „Jest martwa, wypruta z pasji. Oportunizm, polityczna poprawność (nawet w buncie), pozbywanie się indywidualności i horyzont czasowy decyzji tak krótki, że nie dostrzega się nawet dramatów prokurowanych przyszłym pokoleniom” – podsumowuje Staniszkis.

Z jej diagnozą zgadza się inny socjolog, prof. Zdzisław Krasnodębski. W felietonie w dzienniku „Fakt” proponuje obywatelom i czytelnikom zadanie sobie kilku pytań, które pozwolą zrozumieć fenomen dotyczący odzwierciedlenia przez posłów tego, jacy są obywatele, którzy ich wybierają: „Trzeba właśnie zadać sobie to pytanie. Po pierwsze, czy wybieramy właściwych reprezentantów? Po drugie, czy wymagamy tego, czego powinniśmy? I po trzecie, czy piętnujemy niewłaściwe postawy i zachowania?”.

„ To, co jest uderzające w polskim parlamencie w porównaniu z innymi krajami, to mało rzeczowa argumentacja, dużo histerii, zagrań pod publiczkę, sporo tanich chwytów retorycznych. Ale czy to nie jest tak, że te skandale i skandaliki, te często zbyt mocne słowa, to jest właśnie to, co się przebija do mediów, do opinii publicznej?” – analizuje prof. Zdzisław Krasnodębski.

Czytaj cały felieton w portalu WP.pl