Prof. Staniszkis popiera działania „S” i krytykuje premiera Tuska: Czekają nas jeszcze dwa lata gnicia państwa

Prof. Staniszkis:”Piotr Duda, szef „Solidarności” podejmuje tematy, których nie podejmują partie polityczne, jak np. wydajność a płace, formy dialogu, brak polityki płacowej”.

Ostro krytykuje także premiera Tuska: „Czekają nas jeszcze dwa lata gnicia państwa. To rodzaj nie-rządzenia, tak nie można sprawować władzy!”

Prof. Jadwiga Staniszkis w dzisiejszym wywiadzie dla Radia Wnet: „Nie bardzo wiadomo, jakie są plany jego kariery: czy bierze pod uwagę opcję europejską. Wcześniejsze wybory byłyby rozsądnym rozwiązaniem. Mamy jeszcze dwa lata gnicia: podejmowanie przez PO decyzji radykalnych, ale nierozwiązujących problemów. (…) Tak się nie da rządzić. To wyczekiwanie na wybory, oportunizm w największych partiach – to wszystko jest nie do wytrzymania dla takiego obserwatora jak ja – na wcześniejszych nikomu nie zależy”.