Prof. Marek Chodakiewicz już dziś w Sopocie

Jakie jest prawicowe i lewicowe spojrzenie na kulturę, życie społeczne i gospodarcze? Czy chrześcijaństwo może ograniczyć żarłoczność wolnego rynku? Czy liberalizm i nazizm to orientacje prawicowe czy lewicowe?

Na te i inne pytania już dziś w Sopocie odpowie polsko-amerykański historyk prof. Marek Jan Chodakiewicz. Spotkanie promujące jego najnowszą książkę pt. „O prawicy i lewicy” rozpocznie się o godz. 18 w siedzibie Krajowej SKOK przy ul. Władysława IV 22 (w spotkaniu wezmą również udział dr hab. Sławomir Cenckiewicz i red. Marek Król).

6 czerwca spotkanie z prof. Markiem Chodakiewiczem odbyło się w sali Akwen w siedzibie NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.

Patronat medialny nad publikacją objęły m.in. „Tygodnik Solidarność” i tygodnik „Sieci”. W sobotę 8 czerwca spotkania z prof. Chodakiewiczem odbędą się również w innych miastach Pomorza:

Wejherowo – godz. 16, Sala Jana Pawła II przy Kolegiacie Trójcy Świętej, ul. Kościuszki 2,

Lębork – godz. 19, Aula Jana Pawła II przy Sanktuarium św. Jakuba, ul. Basztowa 8.

Marek Jan Chodakiewicz (ur. 1962 r.)

Profesor historii, sowietolog, szef Katedry Studiów Polskich im. Tadeusza Kościuszki (The Kościuszko Chair of Polish Studies) na prestiżowej uczelni podyplomowej Instytut Polityki Światowej (Institute of World Politics) w Waszyngtonie.

Doktorat uzyskał na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku, wykładał również na University of Virginia i Loyola Marymount University w Los Angeles.

W latach 2005-2010 był członkiem amerykańskiej prezydenckiej Rady Pamięci Holokaustu (United States Holocaust Memorial Council), powołanym przez prezydenta George’a W. Busha.

Jego zainteresowania badawcze obejmują następujące obszary: historia najnowsza Polski, stosunki polsko-żydowskie w XX wieku, geopolityka ze szczególnym uwzględnieniem obszaru państw byłego bloku sowieckiego, terroryzm, funkcjonowanie służb specjalnych, historia obrony wiary katolickiej i tradycyjnego porządku społecznego (np. wojna w Hiszpanii 1936-1939, powstanie cristeros w Meksyku), historia myśli konserwatywnej.

Wydał m.in. książki: Narodowe Siły Zbrojne „Ząb” przeciw dwu wrogom, Żydzi i Polacy 1918-1955. Współistnienie – Zagłada – Komunizm, Ejszyszki. Pogrom, którego nie było, Zagrabiona pamięć. Wojna w Hiszpanii (1936-1939) , Po Zagładzie. Stosunki polsko-żydowskie 1944-1947,  Mord w Jedwabnem 10 lipca 1941. Prolog, Przebieg, Pokłosie.

W 2012 r. wydał: Między Wisłą a Potomakiem oraz – w języku angielskim – Intermarium: The Eastern borderlands of the West.

Laureat prestiżowej Nagrody im. Józefa Mackiewicza (2003).

Stały publicysta „Tygodnika Solidarność” , „Najwyższego Czasu” i tygodnika „Sieci”, publikuje również w innych polskich tytułach.

Marek Chodakiewicz w O prawicy i lewicy w tradycyjny dla siebie – naukowy, ale przystępny i precyzyjny – sposób opisuje teorię, historię i praktykę lewicy oraz (znacznie szerzej) prawicy – od Rewolucji Francuskiej, przez kontrrewolucję, klasyków myśli politycznej i rzeczywistość PRL i ruchu antykomunistycznego po dzień dzisiejszy, przedstawiony w perspektywie europejskiej, amerykańskiej i polskiej. Przy okazji wprowadza do obiegu kolejne terminy: kleptokratów „liberałów” czy szantażu antysemickiego, oraz odpowiada na pytanie czy Cywilizacja Zachodnia to rzeczywiście „ciemnogród”? Katechizm prawicy dla osób mniej zaznajomionych z teorią i praktyką myśli i ruchów politycznych, ale również dla prawdziwych politycznych wyjadaczy.

Dr hab. Sławomir Cenckiewicz o książce:

Byłem bardzo młody, kiedy wziąłem do ręki pierwsze wydanie książki „O prawicy i lewicy”. Cechą charakterystyczną publicystyki politycznej i historycznej było nowatorstwo i wola zerwania z tym, co na prawicy archaiczne i niemodernizacyjne. Marek miał inną perspektywę. Nie unieważniając dawnych prawideł, zasad i dorobku naszych mistrzów, potrafił ukazać ich dorobek w zupełnie nowej perspektywie – zarówno przez pryzmat nowych zagrożeń, które szykowała światu lewica, jak również, szczególnie niedocenianej w tamtym czasie, potrzebie profesjonalizacji i patriotycznego coachingu.