Prof. Krzysztof Szwagrzyk, wiceprezes IPN podał się do dymisji

Niezwykle zasłużony dla przywracania pamięci o Żołnierzach Niezłomnych prof. Krzysztof Szwagrzyk podał się do dymisji ze stanowiska zastępcy Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej.

Członkowie kolegium IPN nie chcą komentować sprawy do jutrzejszego posiedzenia kolegium. Informację podała niezalezna.pl. Zdaniem portalu przyczyną rezygnacji prof. Szwagrzyka jest blokowanie prac związanych z odnajdywaniem dołów śmierci ze szczątkami żołnierzy podziemia. Dzięki żmudnym pracom ekshumacyjnym prowadzonym przez kierowany przez prof. Szwagrzyka zespół młodych archeologów i badaniom genetycznym  dowiedzieliśmy się, gdzie skrycie pochowano m. in. majorów Zygmunta Szendzielarza „Łupaszkę” i Hieronima Dekutowskiego „Zaporę”, Danutę Siedzikównę „Inkę” i dziesiątki innych.

Krzysztof Szwagrzyk jest absolwentem Uniwersytetu Wrocławskiego. W 1996 roku na Wydziale Nauk Historycznych i Pedagogicznych uzyskał stopień doktora nauk humanistycznych, w specjalności historii najnowszej. Od lipca 2016 roku był zastępcą Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej oraz p.o. Dyrektora Biura Poszukiwań i Identyfikacji.  Kierował pracami ekshumacyjnymi m.in. na „Łączce” na warszawskim Wojskowym Cmentarzu na Powązkach (od lipca 2012). Prace pod jego kierunkiem odbywają się na Służewcu, na Cmentarzu Bródnowskim w Warszawie, na Opolszczyźnie, w Białymstoku i na Cmentarzu Garnizonowym w Gdańsku.