Prof. Jadwiga Staniszkis: w Polsce wyzysk i układ mafijny

Żyjemy w państwie „potencjalnie opresyjnym”, w którym zostały stworzone odpowiednie mechanizmy do takich działań – alarmuje prof. Jadwiga Staniszkis w wywiadzie dla dziennika „Fakt”. Znana socjolog powołuje się m.in. na badania pokazujące, że w 85 proc. przedsiębiorstw listy płac są zupełnie arbitralne. – Nie ma żadnych jasnych reguł, umów zbiorowych czy widełek zależnych od kompetencji lub stanowiska. Skala upartyjnienia administracji jest przeogromna. Sprawa urzędniczki skarbowej z Sosnowca, która objawiła się jako zwolenniczka PiS i została za to ukarana, jest dobrym przykładem – mówi prof. Staniszkis, która jako przykład upartyjnienia państwa i uzależnienia ekonomicznego dużej części społeczeństwa od władzy podaje również niedawne referendum w sprawie odwołania prezydent Warszawy. W analizie frekwencji w tym głosowaniu w poszczególnych dzielnicach Jadwiga Staniszkis podkreśla niższą frekwencję w dzielnicach zamieszkanych przez młodych ludzi, posiadających kredyty i obawiających się utraty pracy.

– Ludzie funkcjonują w upartyjnionym państwie, spółkach, w administracji, w oświacie, w tej chwili także w nauce, czego przykładem jest reforma minister nauki Barbary Kudryckiej, która polega na tym, że zwalnia się ludzi w sposób arbitralny, bo w systemie zakazu łączenia pracy w PAN i na uczelni stworzono miejsce na indywidualne wyjątki. A arbitralność powoduje, że jest się zależnym – stwierdza w rozmowie z „Faktem” Staniszkis.

Socjolog podkreśla także „skalę wyzysku w Polsce”: „Nawet świat biznesu dostrzega, że skala wyzysku w Polsce, gdy wzrost płac pozostaje daleko w tyle za wzrostem wydajności, te wypływy pieniędzy, to co się dzieje w zamówieniach publicznych, bankructwa średnich i małych firm, że to zaszło tak daleko, że dłużej tak być nie może. Biznes już widzi, że doszliśmy do ściany. Ubóstwo powoduje, że gospodarka przestaje się kręcić”.

To jest już rodzaj układu mafijnego – puentuje analizę Polski pod rządami PO-PSL prof. Jadwiga Staniszkis.

Przeczytaj całą rozmowę