Produkcja sprzedana najwyższa od siedmiu lat

Do zbilansowania roku mamy jeszcze 6 tygodni, a z gospodarki dobiegają nas pozytywne wieści. Otóż w październiku br. nastąpił, według danych GUS, wzrost produkcji sprzedanej przemysłu o 12,3 proc. licząc rok do roku i  była ona o 5,1 proc. wyższa w porównaniu z wrześniem br.
Taki pułap wzrostu osiągnęliśmy ostatnio 7 lat temu, w sierpniu 2010 r., w którym produkcja sprzedana przemysłu była wyższa o 13,5 proc. niż w sierpniu 2009 roku.
Główny Urząd Statystyczny, opiera się w opracowaniu wstępnych danych na produkcji sprzedanej przemysłu w cenach stałych, w przedsiębiorstwach zatrudniających   powyżej 9 osób.
Na dobre wyniki przemysłu złożyły się niemal wszystkie działy gospodarki, jak produkcja maszyn i urządzeń (wzrost r/r o 23,8 proc.), produkcja wyrobów z metali, wyrobów z gumy i tworzyw sztucznych, urządzeń elektrycznych, wyrobów farmaceutycznych, oprócz  sektora wydobywania węgla kamiennego i brunatnego.

Złożyła się na to dobra kondycja gospodarek państw ościennych (w tym Niemiec – wzrost PKB o 2,3 proc.) oraz stabilność inwestycji i więcej dni roboczych w październiku br.

W okresie styczeń-wrzesień br. wynagrodzenia wzrosły w sektorze przedsiębiorstw średnio o 5,3 proc.

ASG