Procesja z palmami w Gniewinie

W Niedzielę Palmową rozpoczął się Wielki Tydzień. Tego dnia katolicy przynoszą do kościoła kolorowe palmy, często zrobione własnoręcznie. To taka pamiątka sięgająca czasów Jezusa, którego ludzie witali poprzez rzucanie na ziemię gałęzi palmowych, kiedy wjeżdżał na osiołku do Jerozolimy.

Zdjęcia: Maria Giedz

Na Pomorzu, w ładnym, neogotyckim kościele w Gniewinie, od 17 lat odbywa konkurs na najpiękniejszą, ale i na największą palmę. Konkursowi towarzyszy procesja z palmami wokół kościoła, poprzedzająca uroczystą mszę świętą. W tym roku palmy były imponujące. Wykonały je dzieci ze szkoły w Kostkowie i Gniewinie.

Pomagali im rodzice oraz nauczyciele. Do konkursu przyłączyli się też mieszkańcy kilku sołectw. Wysokość niektórych palm przekraczała dwukrotny wzrost człowieka. Wykonano je z bukszpanu, bazi, papierowych, wielobarwnych kwiatków. Każda z nich była inna i bardzo piękna. Gniewino, jak na razie jest jedyną miejscowością na naszym terenie, w której kultywuje się tradycję procesji z palmami.

mig