Prezydium Komisji Krajowej: Castorama łamie konstytucję

Siedmiu z dziewięciu członków władz międzyzakładowej „Solidarności” w Castorama Polska zostało zwolnionych dyscyplinarnie pod zarzutem rzekomego działania na szkodę firmy. Mimo że każdy objęty jest szczególną ochroną przed zwolnieniem. Sprawą zajęło się obradujące wczoraj (6 listopada) w Gdańsku Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.  - To łamanie konstytucji – oceniło Prezydium KK, które zapowiedziało zdecydowaną reakcję.

Zwolnienia nastąpiły 5 listopada

Spośród 10 członków Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” przy Castorama Polska Sp. z o.o. dyscyplinarki otrzymało 7 osób (m.in. z Kalisza, Słupska, Zgorzelca, Lublina, Ostrowca Świętokrzyskiego i Łodzi). Pozostałe prawdopodobnie też zostały zwolnione, ale z racji nieobecności nie dostarczono im wypowiedzeń.

Bezpośrednim powodem są wpisy na portalach społecznościowych, które w ocenie pracodawcy nawołują do krytyki jego działań i zdaniem zarządu Spółki działają na szkodę firmy, podważając jej dobre imię.

Stanowisko Prezydium KK

- Żądamy natychmiastowego i bezwarunkowego przywrócenia bezprawnie zwolnionych do pracy na dotychczasowych stanowiskach i na dotychczasowych warunkach – czytamy w stanowisku Prezydium, które jednocześnie zażądało wyciągnięcia konsekwencji dyscyplinarnych w stosunku do osób dopuszczających się tak bezpardonowych antyzwiązkowych działań w tej firmie.

- Naruszają one w sposób bezpośredni zarówno polskie prawo (w tym konstytucję), jak i prawo międzynarodowe – napisano w stanowisku.

Członkowie Prezydium zapowiedzieli udzielenie wszelkiego wsparcia zwolnionym, a także podjęcia wszelkich działań, w tym prawnych zarówno na forum krajowym jak i międzynarodowym.

(ml/TySol, fot. Wikipedia)