Prezydent RP: proces modernizacji naszej floty zostanie zrealizowany mądrze. Czas najwyższy

Prezydent Andrzej Duda w Gdyni na ORP „Błyskawica” dzisiaj składał wizytę w 98. rocznicę utworzenia Marynarki Wojennej.

- Marynarka Wojenna nie jest w takim stanie jak byśmy chcieli – mówił w Gdyni prezydent Andrzej Duda. To efekt zaniedbania przez 27 lat, niedoinwestowania, braku istotnej modernizacji naszej floty. Czas najwyższy, aby to się zmieniło – apelował Andrzej Duda, przypominając też tradycję morską II Rzeczypospolitej.

Historia 98 lat to 28 listopada 1918 roku i rozkaz o odtworzeniu Marynarki Polskiej wydany przez Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego. Rozkaz wydany nie bez przyczyny w tym dniu – 28 listopada. Była to rocznica wielkiego historycznego zwycięstwa polskiej Marynarki Królewskiej w 1627 roku nad okrętami szwedzkimi, tu niedaleko, pod Oliwą. To właśnie tamto zwycięstwo upamiętniał rozkaz wydany przez Józefa Piłsudskiego. Rozkaz, który był w istocie rozkazem o odtworzeniu polskiej Marynarki, nie o utworzeniu jej, lecz o kontynuowaniu tradycji morskiej polskiego oręża – stwierdził prezydent RP.

- Tradycja morska II Rzeczypospolitej, po tragedii wojennej, po zniszczeniu większości naszej floty, po latach komunizmu, dziś kontynuowana jest w wolnej Rzeczypospolitej. I chociaż faktem jest, że Marynarka Wojenna nie jest dzisiaj w takim stanie, jak byśmy oczekiwali – nie ze względu na brak oddania i służby żołnierzy, bo tej Wojsku Polskiemu i polskiej Marynarce Wojennej nigdy nie brakowało, ale przez 27 lat zaniedbania, niedoinwestowania, braku istotnej modernizacji naszej floty – zauważył Andrzej Duda.

Czas najwyższy, aby to się zmieniło.

- Marynarze, żołnierze! Wierzę głęboko, że w najbliższych latach proces modernizacji naszej floty zostanie zrealizowany mądrze, z powodzeniem, a przede wszystkim skutecznie. Tak żebyście mogli służyć nie tylko z oddaniem, jak to czynicie na co dzień, ale także bezpiecznie, sprawnie i bez żadnych kompleksów wobec kolegów z armii sojuszniczych, z armii Sojuszu Północnoatlantyckiego, z którymi spotykacie się na co dzień w trakcie służby – podkreślił prezydent Andrzej Duda, ale w swoim wystąpieniu nie zawarł konkretów tych zapowiedzi.

Uroczystości rozpoczęły się o godz. 10 przy ORP Błyskawica.  Prezydent Andrzej Duda pogratulował też nominacji admiralskiej kmdr. Krzysztofowi Jaworskiemu, dowódcy 3. Flotylli Okrętów.

Uczestniczyło w uroczystości ponad sto osób, samorządowcy oraz oficerowie MW i WP i kompania marynarzy Marynarki Wojennej.

Z kolei na porannej mszy św. w kolegiacie NMP Królowej Polski w Gdyni pojawił się Antoni Macierewicz, minister obrony narodowej. Minister mianował na pierwszy stopień oficerski – podporucznika marynarki, księży alumnów, którzy w PRL odbyli zasadniczą służbę wojskową w Marynarce Wojennej.

ASG