Prezydent RP Andrzej Duda podpisał projekt ustawy dotyczącej obniżenia wieku emerytalnego

Prezydent Andrzej Duda przedstawił dzisiaj o godz. 9.30 założenia projektu ustawy o obniżeniu wielu emerytalnego. Projekt został skierowany do Sejmu.

Obniżenie wieku emerytalnego do 65 lat dla mężczyzn i 60 lat dla kobiet oraz podniesienie kwoty wolnej od podatku to były deklaracje Andrzeja Dudy w kampanii wyborczej, które, jak mówił także w rozmowie z naszym „Magazynem Solidarność” są dla niego priorytetowe.

Prezydent Andrzej Duda wydał w poniedziałek rano oświadczenie, w którym poinformował o swoich najbliższych planach poświęconych projektowi związanemu z wiekiem emerytalnym.  - Dzisiaj dzień, który jest dla mnie ważny. W czasie kampanii podejmowałam zobowiązania wobec wyborców i całego społeczeństwa. Wielokrotnie, na każdym moim spotkaniu, słyszałem o potrzebie obniżenia wieku emerytalnego podniesionego do 67 roku życia. Zawarłem umowę ze społeczeństwem, że wiek emerytalny zostanie obniżony, że złożę w tej sprawie jako prezydent RP inicjatywę ustawodawczą. Dziś ten dzień, kiedy ustawę składam. Projekt ustawy realizuje nie tylko zobowiązania moje i oczekiwania tych, którzy na mnie głosowali, ale to też realizacja oczekiwań tych, którzy głosowali na prezydenta Komorowskiego, i tych, którzy na wyborach nie byli.

Często zdarza mi się, że na moich spotkaniach ze zwykłymi Polakami ludzie mówią do mnie: „Nie głosowaliśmy na pana, ale chcemy, by się panu udało, by pan spełnił swoje zobowiązania”. Dziś jest krok w tym kierunku – by się udało, by Polska była lepsza. To był wielki postulat i moje zobowiązanie będzie dziś zrealizowane.

Jest jeszcze jeden bardzo ważny element w tej ustawie – czas na to, by ludzie, którzy sprawują władzę, realizowali swoje zobowiązania. To, mam nadzieję, początek zmian Rzeczypospolitej. Ten, kto został wybrany w wyborach ,realizuje to, do czego się zobowiązał. Chciałbym, by stało się to regułą na przyszłość – by ludzie władzy przyczyniali się do odbudowy zaufania dla państwa. Ta ustawa przywraca wiek emerytalny 60 dla kobiet i 65 dla mężczyzn. Ta ustawa daje prawo do pobierania emerytury, ale może pracować dalej – by mieć wyższą emeryturę i realizować się zawodowo. Ale jeśli chce się zająć wnukami, może zacząć pobierać emeryturę.

Mam nadzieję, że ta ustawa zostanie uchwalona jeszcze w tej kadencji Sejmu. Koalicja rządząca pokazała wielokrotnie w ciągu 8 lat, że można ustawę zrealizować bardzo szybko.  Jeśli tego nie zrobi, projekt zostanie złożony w kolejnej kadencji, gdy będzie nowa koalicja rządząca. Wierzę w to, że wiek emerytalny z inicjatywy prezydenta zostanie obniżony – czytamy w oświadczeniu Andrzeja Dudy.

Ustawa wg projektu prezydenckiego daje prawo do emerytury, a jeżeli ktoś będzie chciał pracować dłużej, będzie mógł to swobodnie robić, ponieważ projekt opiera się na swobodzie wyboru.

Przypomnijmy, że ustawa uchwalona w 2012 roku głosami koalicji PO-PSL i Twojego Ruchu (za wyjątkiem 4 posłów) podwyższyła wiek emerytalny do 67 lat i wprowadziła stopniowe zrównanie go dla kobiet i mężczyzn. Posłowie PiS oraz związkowcy z NSZZ „Solidarności” i OPZZ zaskarżyli ustawę do Trybunału Konstytucyjnego. W maju 2014 roku Trybunał uznał jednak, że jest ona zgodna z ustawą zasadniczą. Związkowcy nie zrezygnowali ze swoich postulatów.

Wycofanie się z tej reformy wpisał do swojego programu prezydenckiego Andrzej Duda. Zostało to także wpisane do umowy programowej z NSZZ „S”.

Pytanie, czy Polacy są „za obniżeniem wieku emerytalnego i powiązaniem uprawnień emerytalnych ze stażem pracy” było jednym z trzech pytań, na które mieliśmy odpowiedzieć w referendum 25 października br. Zdominowany przez PO Senat odrzucił jednak prezydencki wniosek o jego rozpisanie.

ASG