Prezydent Gdańska reanimowany po ataku nożownika

Akt barbarzyństwa podczas finału WOŚP na Targu Węglowym w Gdańsku. Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz był reanimowany po ataku nożownika.

W niedzielę około godz. 20 na scenę Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wtargnął agresywny napastnik i ugodził najprawdopodobniej nożem Pawła Adamowicza. Prezydent Gdańska osunął się na scenę. Z miejsca na scenie, z którego miało być wysłane Światełko do Nieba WOŚP został zabrany karetką pogotowia. Był operowany.

Napastnik, co zarejestrowała jedna z kamer, wykrzykiwał, że niesłusznie siedział w więzieniu i z zemsty zaatakował prezydenta Adamowicza. Nożownika obezwładnił… pracownik obsługi technicznej. Agresor wcześniej przez kilkadziesiąt sekund przebywał na scenie, wykrzykując swoje „przesłanie”. W końcu ochrona oddała napastnika w ręce policji.

Atak na życie i zdrowie Pawła Adamowicza jest godny najwyższego potępienia. Zobligowałem ministra Joachima Brudzińskiego do przekazywania mi na bieżąco wszelkich informacji dotyczących tej sytuacji

zapisał premier Mateusz Morawiecki na Twitterze, Minister spraw wewnętrznych Joachim Brudziński nazwał atak na Pawła Adamowicza aktem niewytłumaczalnego barbarzyństwa, złożył wyrazy współczucia rodzinie prezydenta i młodym ludziom, którzy byli świadkami tego napadu.

ASG