Prezydent Duda: „Solidarność” doprowadziła do tego, że Polska wyszła zza „żelaznej kurtyny”

Podczas koncertu „My Naród” na terenach Stoczni Gdańskiej z okazji 35. rocznicy sierpniowych strajków i powstania NSZZ „Solidarność” kilkanaście tysięcy uczestników zamanifestowało swój patriotyzm i złożyło cześć bohaterom 1980 roku w rytm muzyki lat 80-tych.

Koncert „My, naród” pod hasłem „Solidarność Pokoleń” był jednym z najważniejszych punktów obchodów 35-lecia Porozumień Sierpniowych. Historyczna brama numer 2 Stoczni Gdańskiej znów została otwarta, tak jak 35 lat temu.
Wśród gości był prezydent RP Andrzej Duda.
- Dzięki „Solidarności” Polska wyszła zza żelaznej kurtyny. Stała się państwem suwerennym i niepodległym – powiedział prezydent Duda podczas krótkiego przemówienia.
Podkreślił, że tworzący „Solidarność” chcieli poczuć, że „żyją w swoim kraju, kraju który jest wolny, a nie który jest zniewolony”. – Potem zbudowali ruch, dzięki któremu Polska stała się suwerennym, niepodległym państwem, w prawdziwym tego słowa znaczeniu.
- Gdyby nie oni, gdyby nie wy, nie byłoby tego – powiedział prezydent.
Andrzej Duda mówił też, że muzyka była ważna:
- To dzięki tym muzykom mieliśmy takie swoje azyle wolności przez całe lata 80. – powiedział prezydent i dodał, że kiedy w 1980 r. powstała „Solidarność”, kiedy Polacy odkryli po wizycie papieża Jana Pawła II, że tak wielu ludzi myśli w naszym kraju podobnie i tak wielu ludzi chce się czuć wolnym, on miał osiem lat.
- Nie brałem udziału w „Solidarności”, ale cieszę się, że są dziś z nami ci, którzy „Solidarność” wtedy tworzyli już jako dorośli ludzie, jako robotnicy, jako ci którzy chcieli żeby poczuć, że żyją w swoim kraju, który jest wolny, a nie który jest zniewolony, w kraju, w którym można czuć się prawdziwie wspólnotą, prawdziwie razem, a nie gdzie jeden jest szczuty na drugiego. Stanęli wtedy i zbudowali „Solidarność” i doprowadzili do tego, że Polska wyszła z zza „żelaznej kurtyny”, że stała się suwerennym, niepodległym, państwem w prawdziwym tego słowa znaczeniu. Gdyby nie oni, gdyby nie wy, nie byłoby tego – powiedział Andrzej Duda, dziękując całej „Solidarności”.
Szef NSZZ „Solidarność” Piotra Duda podkreślił\ z kolei ze sceny, że przez 35 lat Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” łączył wszystkich Polaków w obronie praw pracowniczych i godności pracowniczej, ale także w miłości do naszej ojczyzny.
Później była muzyka. „Stąd ruszyła lawina” wyśpiewał Krzysztof Cugowski, a Dawid Kwiatkowski, wykonał utwór „Ojczyzna” Marka Grechuty, Zagrał Lombard z „Przeżyj to sam” i „Szklaną pogodą”. Sztywny Pal Azji zagrał „Nie gniewaj się na mnie Polsko”.

Jan Pietrzak zaśpiewał „Żeby Polska była Polską”, czyli jak powiedział artysta „najkrótszy program wyborczy”.
Widzowie usłyszeli też „Człowieka z liściem na głowie” i „Jestem z miasta” Elektrycznych Gitar.
Wystąpili też muzycy grupy Daab.
Nie zabrakło piosenki przedwcześnie zmarłego Grzegorza Ciechowskiego „Nie pytaj o Polskę”.
Punkową wersja patriotycznych piosenek wykonał zespół „SexBomba”. Z kolei Andrzej Nowak (TSA) tym razem z zespołem Złe Psy zaśpiewał piosenkę „Urodziłem się w Polsce”. Publiczność skandowała „Polska!”.
Lider TILT-u Tomasz Lipiński zaśpiewał „Mówię ci, że” i „Nie idź w tamtą stronę”.
Ze sceny popłynęły też dźwięki „Kwiatów ojczystych” wyśpiewane przed laty przez Czesława Niemena i „Arahja” Kultu.
W trakcie koncertu przemówili byli szefowie związku Marian Krzaklewski i Janusz Śniadek. Nie wziął w nim udziału były prezydent i przywódca „S” Lech Wałęsa, który przebywa w Afryce.   Na koniec koncertu wystąpił Chris de Burgh.
– Miło mi tu być dla „Solidarności” – przywitał publiczność de Burgh.
Przypomnijmy, że „My Naród” nawiązuje do pierwszych słów konstytucji amerykańskiej, którymi Lech Wałęsa rozpoczął wystąpienie przed Kongresem Stanów Zjednoczonych 15 listopada 1989 roku.
ASG