Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę w sprawie Muzeum Westerplatte

Jak podaje Kancelaria Prezydenta RP prezydent Andrzej Duda podpisał w piątek ustawę w sprawie budowy Muzeum Westerplatte i Wojny 1939 – Oddziału Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku.

wrzesien 1939 2Przypomnijmy, że ustawie stanowczo sprzeciwiały się władze Gdańska i część opozycyjnych polityków oraz część środowiska historyków. Prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz zwracała się do prezydenta Andrzeja Dudę o weto lub skierowanie ustawy do Trybunału Konstytucyjnego. Przejęcie terenów miejskich na rzecz Skarbu Państwa na mocy tejże ustawy magistrat zamierza zaskarżyć. Prezydent Gdańska zapowiada podjęcie wszystkich dostępnych środków prawnych aby zatrzymać jej zdaniem złe prawo.

Informacja z prezydenckiej kancelarii w sprawie ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o inwestycjach w zakresie budowy Muzeum Westerplatte i Wojny 1939 – Oddziału Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku stwierdza:

Zasadniczym celem ustawy jest usprawnienie przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie budowy Muzeum Westerplatte i Wojny 1939 – Oddziału Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, zwanego dalej „Muzeum”. Jak wskazano w uzasadnieniu, przedmiotowa inwestycja będzie realizowana przede wszystkim ze względu na interes publiczny, jakim jest upowszechnianie wiedzy o bohaterskiej obronie Westerplatte we wrześniu 1939 roku oraz zapewnienie ochrony, utrzymania i rewaloryzacji zespołu obiektów architektury militarnej znajdujących się na tym terenie. Budowa Muzeum będzie realizowana w szczególności ze środków budżetu państwa.

W celu osiągnięcia powyższego, ustawa określa zasady, warunki i tryb przygotowania oraz realizacji inwestycji w zakresie budowy Muzeum, a także organy właściwe w sprawach przygotowywania i realizacji tych inwestycji. Ponadto wprowadzane przepisy mają regulować postępowanie poprzedzające rozpoczęcie inwestycji, nabycie tytułu prawnego do nieruchomości i realizację inwestycji w zakresie budowy Muzeum oraz postępowanie administracyjne i sądowo-administracyjne przy realizacji inwestycji.

W myśl ustawy, inwestorem ma być Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku. Natomiast organem powołanym do wydania decyzji o zezwoleniu na realizację inwestycji w zakresie budowy Muzeum będzie Wojewoda Pomorski.

Ustawa ma charakter jednostkowej i szczególnej regulacji normującej przygotowanie i wykonanie inwestycji związanych z konkretnym przedsięwzięciem, jakim jest budowa Muzeum. Ustawa wejdzie w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ASG