Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę obniżającą wiek emerytalny

To naprawdę piękny dzień. Dla nas, dla „Solidarności”, która przez ponad trzy lata od 2012 roku protestowała przeciwko podwyższeniu wieku emerytalnego –  mówił prezydent Andrzej Duda podczas uroczystości podpisania ustawy obniżającej wiek emerytalny do 65 lat dla mężczyzn i 60 lat dla kobiet. 19 grudnia  w Pałacu Prezydenckim obecni byli m.in. minister pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska i przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

emerytury3

emerytury1emerytury4– To był wielki postulat kampanii prezydenckiej w 2015 roku, a potem kampanii parlamentarnej. Na wszystkich spotkaniach słyszałem jedno: „niech pan obieca, że obniżycie wiek emerytalny”, nie chcemy być traktowani nieuczciwie, złamano umowę społeczną – przypomniał Andrzej Duda.

Andrzej Duda podkreślił, że przejście na emeryturę w wieku 60 i 65 lat będzie prawem, a nie obowiązkiem. – Jeśli ktoś nie będzie chciał przejść na emeryturę, będzie mógł dalej pracować – dodał prezydent.

Chciałem ogromnie podziękować „Solidarności” za trwanie przy interesach Polaków, rządowi i większości parlamentarnej, premier Szydło i minister Rafalskiej, że mój projekt, złożony zgodnie z podjętym zobowiązaniem został przyjęty przez parlament. Dziś jest dla nas wielka chwila, że jako prezydent RP mogłem podpisać tę ustawę –tłumaczył prezydent.

Podpis Pana Prezydenta przywraca godność polskiemu pracownikowi. Przywraca on także wiarę, ze politycy dotrzymują danego słowa. Dzisiaj problemy społeczne rozwiązywane są na drodze dialogu, a nie siłowo – powiedział Piotr Duda.

Ustawa będzie obowiązywała od 1 października 2017 roku.

Zdjęcia: TVP INFO

Do 1 października 2017 r.:

Przepisy obowiązują od 1 stycznia 2013 r.
Zrównanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn
Stopniowe podnoszenie wieku emerytalnego do 67 lat
Emerytura częściowa dla kobiet 62 lata i dla mężczyzn – 65 lat.

Po 1 października  2017 r.:

Wiek emerytalny 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn
Zlikwidowanie emerytury częściowej (62/65 lat)
Na wniosek przyznanie pełnej emerytury (zamiast częściowej).