Prezent pod choinkę – to już najwyższy czas!

Święta tuż-tuż, kto jeszcze nie wybrał i nie kupił prezentów dla najbliższych – na decyzję zostało już bardzo mało czasu. Może nasze propozycje przypadną Państwu do gustu?

Lektura dla ojczyzny

„Myśli nowoczesnego endeka” gwiazdy polskiego dziennikarstwa Rafała A. Ziemkiewicza to wbrew tytułowi książka przeznaczona dla wszystkich zatroskanych stanem Polski. Autor krytycznie ocenia III RP, jako państwo postkolonialne, w którym elity – niczym w afrykańskiej kolonii – porzuciły społeczeństwo na rzecz przypodobania się metropolii (czytaj: Brukseli). Okrągły Stół to dla niego „intryga, która unieważniła Sierpień”. Ziemkiewicz odrzuca jednak modny tu i ówdzie pogląd, że istnieje mityczny „szklany sufit”, który ograniczałby rozwój Polski. Wszystko zależy od nas – argumentuje autor, apelując do czytelnika: „Oddaj ojczyźnie cztery godziny w tygodniu!”. Tak się składa, że tyle akurat czasu zajmuje pochłonięcie lekko i sprawnie napisanej książki Ziemkiewicza. Tak na dobry początek pracy dla Polski.

Rafał A. Ziemkiewicz, Myśli nowoczesnego endeka, Lublin 2012, 304 s.
(ach)

Zagraj w PRL

Ustawianie się w kolejce przed sklepem, w którym nie wiadomo, czy będzie dostawa, korzystanie z przywilejów matki z dzieckiem (pożyczonym) czy zakup towaru spod lady, a następnie wymienianie zakupionych dóbr na bazarze – to tylko niektóre z atrakcji dostarczanych przez grę planszową zatytułowaną „Kolejka”. Zasady gry wydanej przez IPN nie są może zbyt łatwe, ale czy zrobienie zakupów w PRL-u było łatwe? Czy nie wymagało to głębokiej znajomości logiki, a może w ówczesnym handlu tej logiki w ogóle nie było? „Kolejka” jest świetną okazją do snucia wspomnień dla tych nieco starszych, a lekcją historii dla młodych osób. Jedyną wadą gry jest to, że nakład się wyczerpał i nie można jej kupić nawet spod lady, no, chyba że na Allegro. Mamy na szczęście wolny rynek i można kupić inną grę o podobnej tematyce i prostszych zasadach, noszącą tytuł „PRL”.

Gra planszowa „Kolejka”, IPN, Gra planszowa „PRL”, Bączek”

Fikcja, ale czy do końca?

Szwedzi w Polsce! Znowu, po 370 latach od potopu, Polska zostaje przyłączona do Królestwa Szwecji. A kto zawinił? Partia Obiecanek, prezydent Wronisław Gomorrowski, marszałek Sejmu Moczypies i inni… Takie są konsekwencje obecnych wyborów politycznych i zmian społeczno-ekonomicznych. Do tego plejada malowniczych postaci: tirówka Emilia Fajans, syn ludu i haker Michałek Księdzów, zbójnik Janosik Glizda-Kościeliski, porucznik BOR Kordian Chamiak i wielu innych. „Post-Polonia”, bo o tej książce mówimy, to nowa, utrzymana w nieco bajkowej konwencji powieść Marcina Wolskiego, znanego mistrza satyry, autora z powodzeniem uprawiającego tzw. political fiction i tworzącego historię alternatywną. Zdecydowanie warte polecenia. Dodajmy na koniec, że dzieje się to wszystko w roku 2020…

Marcin Wolski, Post-Polonia, Wydawnictwo M, Warszawa 2012, 212 s.
(rk)

„Ubek. Wina i skrucha”

Bogdan Rymanowski zabrał się za wyspowiadanie agenta i oficera SB Janusza Molki. Jego książka „Ubek. Wina i skrucha” to historia agenta, który z pasją i oddaniem donosił m.in. na  Lecha Kaczyńskiego, Bogdana Borusewicza, Aleksandra Halla i środowisko RMP, to opowieść o człowieku, który kłamał, oszukiwał i manipulował. Opozycjonista tak zapamiętał się w roli TW, że zadeklarował chęć zostania funkcjonariuszem SB i… został przyjęty na bezpieczniacki etat. Molka jakoby odczuwa wstyd. I z tego wstydu opowiada, jak SB kontrolowała opozycję. „Ubek” to także próba zajrzenia za kulisy przekazania władzy przez PZPR w 1989 r. Molka obnaża niefrasobliwość opozycjonistów. Pojawiają się też sugestie o „autorytetach” moralnych, dziennikarskich, politycznych, które brylują w mediach, a które były agentami SB. Były esbek jest ostrożny w wyjawianiu nazwisk. Gdyby „Ubek” ukazał się kilkanaście lat temu, ściągnąłby na autora oskarżenia o hołdowanie spiskowej teorii dziejów. Molka postanowił przeprosić. Dlaczego? Ano dlatego, że akurat jemu kariery w nowej Polsce zrobić się nie udało.

Bogdan Rymanowski, „Ubek. Wina i skrucha”, wyd. Zysk i S-ka, 2012.
(asg)