„Premier” Watykanu kardynał Bertone w Gdańsku

Ks. kardynał Tarcisio Bertone,  Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej i Kamerling Świętego Kościoła Rzymskiego, numer „dwa” w Watykanie odwiedza w poniedziałek Gdańsk. Wizyta kardynała nazywanego też „premierem Watykanu”, zbiega się z 25-leciem pielgrzymki Ojca Świętego do Trójmiasta w czerwcu 1987 roku.
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej odwiedził wcześniej Bydgoszcz, gdzie otworzył Centrum Studiów Ratzingera, nad którym pieczę będzie sprawowała Fundacja Watykańska Joseph Ratzinger – Benedykt XVI. Podczas pobytu w Polsce kardynał Bertone otrzymał tytułu doktora honoris causa Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie.

W Gdańsku z kolei kardynał Bertone odprawi o godz. 18. mszę świętą w archikatedrze oliwskiej, a godzinę wcześniej o 17. poświęci kaplicę Najświętszego Sakramentu w kościele p.w. Świętego Kazimierza na gdańskiej Zaspie.
W programie wizyty jest też rejs na pokładzie ORP „Mewa”. Wizyta  kardynała Bertone w Polsce potrwa do środy 13 czerwca.

ASG