Premier Beata Szydło uczciła pamięć Anny Walentynowicz

Premier Beata Szydło w rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych uczciła pamięć śp. Lecha Kaczyńskiego i Anny Walentynowicz. W Sopocie szefowa rządu złożyła kwiaty przed tablicą upamiętniającą naukową działalność tragicznie zmarłego prezydenta jako specjalisty ds. prawa pracy. Beata Szydło złożyła również wiązankę kwiatów przed pomnikiem śp. Anny Walentynowicz na skwerze jej imienia w Gdańsku Wrzeszczu. Na uroczystości obecni byli m.in. obecny i były przewodniczący NSZZ „S” Piotr Duda i Janusz Śniadek, prezes IPN dr Jarosław Szarek, były wiceprzewodniczący Komisji Krajowej Andrzej Gwiazda, związkowcy ze Stoczni Gdańsk z Karolem Guzikiewiczem na czele, członkowie Stowarzyszenia „Godność” oraz reprezentujący rodzinę suwnicowej, w obronie której w sierpniu 1980 r. wybuchł strajk w Stoczni Gdańskiej, syn i wnuk JanuszPiotr Walentynowicz.

Zdjęcia: Wojciech Milewski

Anna Solidarność to symbol tamtych dni. Musimy o tym mówić, że Sierpień‘80 to czas, w którym Polacy poczuli się wolni. Gdy dzięki determinacji i tych wszystkich, którzy potrafili sprzeciwić się władzy i upomnieć się o godność i prawa pracownicze. Dzięki ich determinacji i tym porozumieniom zrobiono pierwszy krok ku wolności. Dziś oddajemy hołd bohatera sierpnia 1980 roku. Jedną z bohaterek była Anna Walentynowicz. Całe życie poświęciła życie walce o godność i solidarność. Zaangażowana w pomoc innym sama stała się Anną Solidarność. To ona jest symbolem tamtych dni, to o nią upomnieli się pracownicy w stoczni, to ona – prosta kobieta – miała wystarczającą siłę i odwagę, by wtedy, gdy przychodziły chwile zwątpienia, zagrzać do walki i dalszego protestu (…) Dziś naszym obowiązkiem jest sprawić, by każda Polka i każdy Polak, który poświęcił tak wiele, by dać nam możliwość cieszenia się państwem wolnym i demokratycznym, możemy mówić o budowaniu wspólnoty i solidarności nie tylko w kategoriach przyszłości – by o nich zadbać, wydobyć z niepamięci, oddać hołd. By przywrócić im godne życie – powiedziała m.in. premier Beata Szydło.