Prawo pracy tylko na papierze?

Już 4,7 tys. wykroczeń przeciwko prawu pracy ujawnił w tym roku Okręgowy Inspektorat Pracy w Gdańsku. Do początku października OIP ukarał pracodawców karami 890 finansowymi na sumę ponad 1 mln zł – informuje „Dziennik Bałtycki”.

Wszystko wskazuje więc na to, że w tym roku liczba wykrytych przez gdańską inspekcję pracy nieprawidłowości dotyczących zatrudnienia i warunków pracy będzie większa niż w 2012 r. Wówczas było to 6,6 tys. ujawnionych wykroczeń, które skutkowały 1,2 tys. mandatów na łączną kwotę 1,5 mln zł.

W tym roku Okręgowy Inspektorat Pracy w Gdańsku przeprowadził już ok. 4 tys. kontroli. Najczęstsze nieprawidłowości to brak wynagrodzenia za nadgodziny, łamanie regulaminów pracy, brak szkoleń i odpowiednich badań pracowniczych, brak oceny ryzyka zawodowego, nieterminowe i niepełne wypłaty wynagrodzenia i innych świadczeń, brak pisemnych umów o pracę, przekraczanie pięciodniowego tygodnia pracy i naruszanie okresów wypoczynkowych.