Prawnik z „Solidarności” doceniony

Prof. Marcin Zieleniecki z Zespołu Prawnego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, obecnie podsekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej po raz kolejny znalazł się w prestiżowym rankingu 50 najbardziej wpływowych prawników w Polsce, przygotowywanym od kilku lat przez „Dziennik Gazetę Prawną”. W tym roku prof. Zieleniecki znalazł się na 28 miejscu, co oznacza awans o dwa miejsca w porównaniu z poprzednim zestawieniem. Serdecznie gratulujemy!

Dwa pierwsze miejsca w rankingu zajęli prezes PiS Jarosław Kaczyński i prezydent Andrzej Duda. Obaj z wykształcenie są prawnikami i jak wiadomo mają obecnie znaczący wpływ na kształt prawa w Polsce. W pierwszej dziesiątce znaleźli się również m.in. minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro, przewodniczący Trybunału Konstytucyjnego prof. Andrzej Rzepliński i prokurator generalny Andrzej Seremet.

Marcin Zieleniecki Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej objął tekę wiceministra odpowiedzialnego za ubezpieczenia społeczne. Będzie więc twarzą sztandarowej zmiany, którą chce przeforsować obecny rząd – obniżenia wieku emerytalnego. Jego obecność w rankingu to także znak rosnącego znaczenia związków zawodowych. Przypomnijmy, że w resorcie pracy jest dwóch wiceministrów  od lat związanych z „Solidarność”. Drugim jest Stanisław Szwed, wielokrotny przewodniczący kolejnych krajowych zjazdów delegatów naszego Związku.

Przeczytaj wywiad z prof. Marcinem Zielenieckim

ACH, Dział Informacji KK