Prawie cała Europa zarabia więcej niż Polacy

Mimo ponad dekady członkostwa Polski w Unii Europejskiej zarobki pracowników nad Wisłą wciąż ciągną się w europejskim ogonie. Tylko w pięciu krajach UE zarabia się gorzej niż w Polsce – kolejno to Węgry, Łotwa, Litwa, Rumunia i Bułgaria!

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w naszym kraju w 2013 r. wyniosło 865 euro. Dla porównania, w najbogatszym Luksemburgu było to 4663 euro, w Irlandii (3 miejsce) 3939 euro, w Niemczech (10 miejsce) 2995 euro, u naszych południowych sąsiadów Czechów (18 miejsce) i Słowaków (19 miejsce) odpowiednio 970 i 969 euro.

Pracownicy zarabiają więcej również w państwach ogarniętych kryzysem gospodarczym – we Włoszech 2410 euro miesięcznie, w Hiszpanii 2231 euro, w Grecji 1541 euro (prawie dwukrotnie więcej niż w Polsce), w Portugalii 1376 euro.

Pensje porównał „Dziennik Gazeta Prawna”, na podstawie danych firmy badawczej Sedlak & Sedlak i Europejskiej Komisji Gospodarczej. Analiza pokazuje, że polska gospodarka po 25 latach transformacji wciąż konkuruje przede wszystkim niskimi wynagrodzeniami. Tymczasem jak pokazują inne badania, to właśnie regularne i wysokie pensje najlepiej motywują pracowników do działania.