Pracuj W Niemczech. Minimum 8,5 euro za godzinę

Polska firma wysyłająca swojego pracownika do pracy w Niemczech, będzie musiała mu zapłacić minimum 8,5 euro za godzinę. Taki wymóg stawia nowa ustawa dot. Mindestlohngesetz – płacy minimalnej, która obowiązuje w Niemczech od nowego roku. Stawka minimalna, czyli 8,5 euro za godzinę dotyczyć ma nie tylko Niemców, ale także firm zagranicznych. Stosować się do nowych przepisów będą musiały także firmy transportowe, zajmujące się transportem międzynarodowym. Wysłany przez taką firmę polski kierowca, nawet jeśli przez Niemcy będzie jechał tylko tranzytem, za godzinę pracy tam ma otrzymać 8,5 euro. Niemiecka stawka minimum ma dotyczyć także kierowców, realizujących przewóz kabotażowy (samochód zarejestrowany jest w Polsce, ale transport odbywa się na terenie Niemiec).

Polscy pracodawcy już narzekają, twierdząc, że to próba ochrony przez Niemcy ich rynku pracy. Za złamanie przepisów o Mindestlohngesetz pracodawcom, również zagranicznym, grożą kary do 500 tys. euro. Polscy przewoźnicy będą musieli także składać w niemieckim urzędzie celnym deklaracje o przestrzeganiu przepisów o płacy minimalnej wraz z listą zatrudnionych oraz dostarczyć (w języku niemieckim) dokumenty, które to potwierdzają (umowy o pracę, dokumentację czasu pracy, rozliczenie wynagrodzeń, potwierdzenie ich wypłaty). Kary za niespełnienie tych wymogów formalnych mogą wynieść 30 tys. euro.