Pracownik ma być podmiotem, a nie pionkiem na szachownicy

Chcemy przypomnieć Polakom, że w wyniku decyzji rządu będą pracować aż do śmierci. Obecnie statystyczny mężczyzna pobiera emeryturę przez 2-3 lata. Po wydłużeniu wieku emerytalnego do 67 lat będzie to więc praca do śmierci – powiedział o rozpoczętej kampanii informacyjnej NSZZ „Solidarność” dot. wydłużenia wieku emerytalnego Jacek Rybicki, członek prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S”. Rybicki był 13 września gościem porannej audycji Radia Gdańsk.

Rybicki argumentował, że warto przypominać stanowisko Związku, bo wiele decyzji polityków jest obliczonych na krótką pamięć społeczną. Podkreślił, że „Solidarności” swoimi protestami, ale przede wszystkim argumentami udało się przekonać praktycznie całą opozycję. – Przedstawiciele opozycji złożyli konkretne obietnice polityczne i my będziemy ich z tego rozliczać – dodał.

– Ten rząd oszukuje ludzi – powiedział Rybicki, podając przykład publicznych zapowiedzi premiera Tuska sprzed lat, że do 2009 r. wysokość płacy minimalnej osiągnie 50 proc. przeciętnego wynagrodzenia. – Nic z tego nie wyszło. „Solidarność” złożyła własny projekt w tej sprawie, który od miesięcy śpi sobie w szufladach parlamentarnych – skomentował Rybicki.

Zaznaczył również, że patologie w zakresie zatrudniania pracowników na umowy terminowe wpływają na ubożenie całego systemu ubezpieczeń społecznych, który jest systemem naczyń połączonych. – W Danii, która ma bardzo elastyczny rynek pracy, na podstawie umów na czas określony zatrudnionych jest 5 proc. pracowników, w Polsce 30 proc. Tzw. samozatrudnieni w Danii to 8 proc., w Polsce – 30 proc. Symbolem tego są sytuacje, w których na rusztowaniach pracują nie ludzie, a jednoosobowe firmy. Podobnie jest ze spawaczami w gdyńskich stoczniach – powiedział Rybicki, dodając, że warto rozważyć, czy unikanie pewnych kosztów opłaca się w perspektywie długofalowej.

– Zależy nam na wypracowaniu podejścia, w którym pracownik to podmiot, a nie pionek na szachownicy agencji ratingowych – uzasadniał postulaty Związku Rybicki. Odniósł się również do udziału „Solidarności” w marszu „Obudź się Polsko!” 29 września w Warszawie: – Znaczna część ludzi pogodziła się, że ich wpływ na życie publiczne jest zerowy. Chcemy pobudzić społeczeństwo obywatelskie, bo tylko ono jest drogą budowa demokratycznej i sprawiedliwej Polski, drogi rozwoju.

Całą rozmowę można obejrzeć tutaj.

ACH

fot. www.radiogdansk.pl