Pracownicy bez pensji na czas

W pierwszym półroczu niemal 62 tys. polskich pracowników nie otrzymało pensji na czas – wynika z danych Państwowej Inspekcji Pracy. Sprawę opisuje „Dziennik Gazeta Prawna”.

To o ponad 30% więcej osób niż rok temu, zwiększyła się też kwota niewypłaconych wynagrodzeń i innych świadczeń. W sumie to ponad 111 mln zł – informuje „DGP”.

Jak wyjaśniają cytowani przez gazetę eksperci, jest to efekt pogorszenia się sytuacji finansowej firm. Pracodawcy wykorzystują też fakt rosnącego bezrobocia – pracownik nie będzie protestował przeciw późniejszej wypłacie wynagrodzenia, jeśli może za to stracić pracę. Poza tym, opóźnienia w wypłatach to, według niektórych przedsiębiorców, metoda na tani, nieoprocentowany kredyt.

„DGP” zwraca też uwagę, że skala problemu może być jeszcze większa, bo PIP kontroluje tylko część przedsiębiorstw.

W ostatnich miesiącach najbardziej sztandarowym przykładem opóźnień w wypłacie wynagrodzeń była Stocznia Gdańsk. Również w lipcu pracownicy tego przedsiębiorstwa w pierwszej transzy otrzymali jedynie po 1000 zł pensji.

Dział Informacji KK