Pracowity jak Polak

Średnio 46 godzin w tygodniu przeznaczają Polacy na pracę zarobkową – wynika z sondażu Centrum Badania Opinii Społecznej, zaprezentowanego przez serwis Stefczyk.info. Potwierdza to trend z poprzednich badań tego typu, wskazujący, że należymy do najbardziej pracowitych narodów w Europie.

41 proc. badanych w czerwcu br. przez CBOS deklaruje że przeznacza na pracę zawodową 40 godzin tygodniowo. Ponad 40 godzin pracuje 45 proc. osób, w tym 24 proc. do 50 godzin tygodniowo, 9 proc. do 60 godzin a 12 proc. – powyżej 60 godzin. Tylko trzech na stu pracujących (3 proc.) poświęca na pracę zawodową mniej niż 20 godzin w tygodniu, a 8 proc. od 20 do 39 godzin.

Najkrócej (średnio 43 godziny w tygodniu) pracują osoby młode (18–24 lata) najdłużej (45 godzin) pracownicy w średnim wieku (45-54).

Dużo zajmują nam także dojazdy do pracy – średnio 5 godzin w tygodniu. Najwięcej osób dojeżdża do pracy samochodem – 43 proc.), 21 proc. dociera do pracy na piechotę. Z komunikacji publicznej korzysta 13 proc. badanych, a 20 proc. z nich łączy różne środki transportu.

Kolejne 13 godzin tygodniowo zajmuje przeciętnemu Polakowi załatwianie innych spraw oraz odwiedzanie rodziny i znajomych.