Pracodawcy szukają studentów do pracy

Pracodawcy coraz chętniej przyjmują do pracy osoby młode, studentów ostatnich lat oraz absolwentów tuż po szkołach, bez doświadczenia. Sprawia to spadające bezrobocie. W I kwartale liczba ofert staży i praktyk kierowanych osób młodych wzrosła o jedną czwartą – wynika z danych Pracuj.pl.

Najwięcej staży i praktyk oferowanych jest dla kandydatów z branży IT, bardzo popularny staje się również cały obszar związany z big data i analityką biznesową. Młodzi pracownicy tych branż mogą liczyć już na starcie na zarobki w wysokości 3 tys. netto wzwyż.

Zapotrzebowanie na młodych pracowników jest także w takich branżach jak budownictwo, handel i usługi. W takich obszarach zawodowych, jak prawo, marketing czy branża budowlana w pierwszych latach pracy nie ma co liczyć na wysokie zarobki, ale wraz z nabywaniem doświadczenia mogą one wzrosnąć nawet kilkukrotnie i mogą być bardzo wysokie – oceniają specjaliści.

Według Pracuj.pl ponad 80 proc. studentów i absolwentów w trakcie studiów odbywa staż lub praktykę. Jedna piąta otrzymuje za to wynagrodzenie.