Praca i pokora – Beata Szydło już formalnie nowym premierem!

Wyjątkowo symboliczny – dla jednych pechowy, dla innych szczęśliwy – okazał się tegoroczny piątek trzynastego. W tym samym dniu, niemalże w tym samym momencie, w którym prezydent Andrzej Duda desygnował Beatę Szydło na urząd prezesa Rady Ministrów, była już premier Ewa Kopacz ogłosiła, że nie będzie ubiegała się o stanowisko przewodniczącego Platformy Obywatelskiej. W połączeniu z prestiżową porażką 12 listopada ze Sławomirem Neumannem podczas wyborów na szefa klubu parlamentarnego PO de facto oznacza to odejście niechlubnej pani polityk do politycznej drugiej ligi.

Desygnacja Beaty Szydło na urząd premiera odbyła się 13 listopada w Pałacu Prezydenckim. Prezydent podkreślił wielką odpowiedzialność nowego rządu, związaną z ogromnymi nadziejami i oczekiwaniami. Wyraził nadzieję, że rząd po 4 latach, a on sam po 5 latach swojej prezydentury będą mogli „z podniesioną głową spojrzeć naszym rodakom w oczy i powiedzieć, że zrobiliśmy wszystko, co w naszej mocy, by podnieść poziom życia w Polsce, dostrzegać potrzebujących, by nie było rozpaczy materialnej wśród rodziców wychowujących niepełnosprawne dzieci, wśród wszystkich tych, którzy dzisiaj mówią, że im się trudno żyje”.

Andrzej Duda przywołał słowa śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego dotyczące troski o polskie państwo: „o taką Polskę, która będzie równa dla wszystkich, o Polskę, która będzie umiała bronić i pomagać słabszym i nie będzie musiała bać się silnych. Polskę, w której wymiar sprawiedliwości będzie tak działał, że przestępcy będą karani, a zwykły, uczciwie żyjący człowiek, który walczy o uczciwe państwo będzie mógł działać spokojnie”.

desygnacja

Z kolei Beata Szydło po nominacji na premiera zapowiedziała, że podejmuje się realizacji „dobrego planu naprawy Rzeczypospolitej”, a ponad wszystko będzie stawiać dobro obywateli i państwa. – Dewizą nowego rządu będzie „praca i pokora” – zapowiedziała Beata Szydło. Trudno oprzeć się wrażeniu, że zupełnie inną postawę – pychy i dzielenia Polaków – wykazywała się była już władza koalicji PO-PSL. W uroczystości w Pałacu Prezydenckim wzięli udział przewodniczący wszystkich klubów parlamentarnych, co jest dobrą zapowiedzią zmianą kultury politycznej. Jak widać, do zmiany stylu wystarczyło niewiele – porażka PO.

Beata_Szydlo

Powołanie nowego gabinetu, wygłoszenie przez Beatę Szydło exposé i uzyskanie wotum zaufania w Sejmie planowane jest na najbliższy tydzień.