Odbudowa przemysłu ma dać pracę

- Rząd jest pasywny w kwestii tworzenia miejsc pracy – powiedział kandydat opozycji na premiera prof. Piotr Gliński podczas debaty nt. pracy zorganizowanej przez Prawo i Sprawiedliwość. Dodał, że bezrobocie jest nie tylko problemem ekonomicznym, ale również społecznym, dotyczy wykluczenia społecznego.

To kolejna z cyklu debat eksperckich zorganizowanych przez PiS. Wcześniejsze dotyczyły gospodarki i służby zdrowia.

- To poczatek dyskusji na temat rynku pracy. Dyskusji, której nie ma na forum Komisji Trójstronnej, dyskusji, której rząd nie chce prowadzić z partnerami społecznymi – powiedział były przewodniczący NSZZ „Solidarność” poseł Janusz Śniadek.

Inaugurujący debatę prezes PiS Jarosław Kaczyński określił bezrobocie „społeczną plagą”. Były premier wyraził nadzieję, że przyczyni się ona do powstania „wielkiego planu pracy dla Polaków”, który będzie realizowany w przyszłości. W zamyśle PiS podstawą zwiększenia liczby miejsc pracy ma być odbudowa polskiego przemysłu. Dotychczasową politykę gospodarczą w Polsce Kaczyński nazwał „deindustrializacją”.

Miejsce dyskusji – dawną fabrykę Ursus – wybrano nieprzypadkowo. Kiedyś to miejsc tętniło życiem i pracą, dziś straszy pustymi fabrycznymi halami.

Do debaty zostali zaproszeni naukowcy, eksperci prawa pracy, przedstawiciele związków zawodowych, pracodawców oraz zrzeszeń rzemieślników i drobnych przedsiębiorców, m.in.  związani z „Solidarnością” eksperci: dr hab. Jakub Stelina (kierownik Katedry Prawa Uniwersytetu Gdańskiego) i dr hab. Marcin Zieleniecki (Dział Prawny Komisji Krajowej)

ACH

fot. pis.org.pl