Pożegnanliśmy związkowca – odeszła śp. Krystyna Mielnik

Pożegnaliśmy śp. Krystynę Mielnik, byłą wieloletnią kierownik Oddziału Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w Gdyni. Była związkowcem NSZZ „Solidarność” w PEWIK Gdynia. Zmarła 22 sierpnia 2016 r.

krystyna_mielnik

–  Wielka szkoda, że Krysi nie ma już miedzy nami, że mówimy o niej w czasie przeszłym. Cóż, przeszła na lepszą stronę. Przez lata była ona oddana „Solidarności” i działalności społecznej. Była wielka swoim duchem. Tam, gdzie pracowała angażowała się całą sobą. Inaczej nie potrafiła. Jako radna Gdyni realizowała zadania związku, była wśród działających na rzecz społeczności lokalnej. Nigdy nie funkcjonowała na „pół gwizdka”, nawet wbrew  poważnej chorobie serca, na którą cierpiała – wspomina zmarłą Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S”.

Podobnie wspomina śp. Krystynę Mielnik jej współpracowniczka.

– Krysia była pełną ciepła, o niespożytej energii, mimo choroby serca, kobietą. Zjednywała do siebie ludzi swoim wielobarwnym charakterem. Była przemiła ale tez potrafiła skarcić, jeśli ktoś zasłużył. Można by rzec, że nam matkowała. Bądźmy na ostatnim jej zebraniu, w jej ostatniej drodze – wspomina i prosi Barbara Piekarska, związkowiec „Solidarności” w Poczcie Polskiej.

W czwartek 25 sierpnia o godz. 12 odprawiona została za spokój jej duszy msza święta w kościele p.w. Przemienienia Pańskiego w Gdyni Cisowej  (ul. Kcyńska 2). Wystawienie trumny o godz. 13.30 w kaplicy na Cmentarzu witomińskim. Pogrzeb o godz. 14. W uroczystości wzięli udział przyjaciele Krystyny Mielnik z „Solidarności” z przewodniczącym ZRG Krzysztofem Doślą. Obecni byli także prezydent Gdyni Wojciech Szczurek, wiceprezydent Gdyni Jerzy Miotke a także poseł Janusz Śniadek.

Mszę żałobną odprawili: ksiądz proboszcz parafii Przemienienia Pańskiego Stanisław Megier w koncelebrze z duszpasterzem ludzi pracy ks. Sławomirem Decowskim i ks. Edmundem Skierką.