Pożegnanie Romany Zawitkowskiej

Zmarła Romana Zawitkowska (ur. 1929 r.),  była przewodnicząca komisji zakładowej NSZZ „Solidarność” w szpitalu psychiatryczno-neurologicznym na Srebrzysku w Gdańsku. Msza święta w jej intencji zostanie odprawiona w sobotę 21 stycznia br. o godz. 12 w kościele Matki Boskiej Nieustającej Pomocy przy ul. Słowackiego 79 w Gdańsku Wrzeszczu. Natomiast ostatnie pożegnanie odbędzie się po mszy św. o godz. 13 w starej kaplicy na cmentarzu Srebrzysko, skąd o godz. 13.30 wyruszy kondukt pogrzebowy.

Romana Zawitkowska od 1967 r. pracowała w służbie zdrowia. Od sierpnia 1980 r. współorganizowała zakładową „S” w ówczesnym Specjalistycznym Psychiatryczno-Neurologicznym Zespole Opieki Zdrowotnej w Gdańsku (obecnie Wojewódzki Szpital Psychiatryczny). W listopadzie 1980 r. uczestniczka strajku okupacyjnego służby zdrowia w Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku.

W stanie wojennym organizowała pomoc dla osób internowanych, represjonowanych i ich rodzin, kolportowała prasę podziemną. Po 1989 r. działa we władzach regionalnej i krajowej sekcji służby zdrowia NSZZ „Solidarność”. W 2009 r. została odznaczona Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.