Pożegnanie Prezydenta

Na gmachach użyteczności publicznej wywieszone są od wczoraj flagi państwowe i gdańskie, przyozdobione kirem. Na siedzibie NSZZ „Solidarność” w Gdańsku przy Wałach Piastowskich powiewa od wczorajszego wieczora opuszczona do połowy masztu flaga naszego Związku. Pogrzeb zamordowanego prezydenta odbędzie się w sobotę 19 stycznia br. Gdzie spocznie Paweł Adamowicz (czy w którymś z gdańskich kościołów) dowiemy się w środę. W woj. pomorskim ogłoszona została żałoba do dnia jego pogrzebu.

flaga_polowa

Śmierć prezydenta Gdańska, który zginął od ciosów noża z rąk bandyty jest wstrząsem dla nas wszystkich, niezależnie od politycznych poglądów. Jest to też tragiczna okazja do zadumy nad losem Człowieka i kondycją naszego życia społecznego. Do zbrodniczego ataku doszło, na scenie podczas finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Gdańsku. Dwa miesiące i 9 dni od ostatnich wyborów samorządowych.

- W związku z tragiczną śmiercią prezydenta Pawła Adamowicza, odpowiadając na potrzebę zamanifestowania jedności społecznej, podjąłem decyzję o ogłoszeniu żałoby na terenie województwa pomorskiego, która trwać będzie do dnia pogrzebu śp. Pawła Adamowicza – poinformował Dariusz Drelich, wojewoda pomorski.

W nabożeństwie żałobnym w bazylice św. Brygidy uczestniczyli m.in. Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „S” i Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S”. Z kolei w żałobnym nabożeństwie ekumenicznym poprowadzonym przez metropolitę gdańskiego ks. abp. Sławoja Leszka-Głódzia, udział wzięli m.in. biskupi Wiesław Szlachetka i Zbigniew Zieliński, a także przedstawiciele wyznań reprezentowanych w Gdańsku. W kościele byli m.in. były prezydent RP Lech Wałęsa, wicemarszałek Senatu RP Bogdan Borusewicz, samorządowcy z pomorskich miast.

- Liczyliśmy jeszcze na cud, ale Bóg miał inne plany. Dziś serce śp. Pawła Adamowicza przestało bić dla rodziny, dla Gdańska i dla ludzi, którym służył – podkreślił metropolita gdański.

Zespół lekarzy, którzy ratowali życie prezydenta Adamowicza tworzyli: prof. dr hab. n. med. Radosław Owczuk, Konsultant Krajowy w dziedzinie Anestezjologii i Intensywnej Terapii, prof. Romuald Lango, dr n. med. Dariusz Jagielak i dr n. med. Dariusz Jagielak z Kliniki Kardiochirurgii i Chirurgii Naczyniowej oraz wojewódzki konsultant w dziedzinie transplantologii klinicznej prof. Zbigniew Śledziński, szef Kliniki Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Transplantacyjnej, prof. Andrzej Basiński, kierownik Klinicznego Oddziału Ratunkowego, dr n. med. Irmina Śmietańska i lek. Beata Dytkowska z Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii, dr n. med. Kamil Chwojnicki z Kliniki Neurologii Dorosłych, dr hab. n. med Tomasz Stefaniak, dyrektor ds. lecznictwa UCK, specjalizujący się w chirurgii przewodu pokarmowego.

W poniedziałek, po mszach świętych za spokój duszy tragicznie zmarłego prezydenta Gdańska w bazylice św. Brygidy i bazylice Mariackiej, mieszkańcy Gdańska zebrali się na wiecu ku pamięci Pawła Adamowicza na Długim Targu. 16 tysięcy uczestników tego spotkania stało w milczeniu, słuchało, wielu przyniosło ze sobą świeczki i znicze. Spotkanie zakończyło się pieśnią „Sound of Silence”, duetu Simona i Garfunkela, w niezwykłym wykonaniu a capella chicagowskiego artysty Davida Draimana.

Hello darkness, my old friend,
I’ve come to talk with you again,
Because a vision softly creeping,
Left its seeds while I was sleeping,
And the vision that was planted in my brain
Still remains
Within the sound of silence.

Witaj ciemności, stara przyjaciółko
Znów przyszedłem z tobą porozmawiać
Ponieważ jakaś wizja, zakradając się cicho
Zostawiła swe nasiona gdy spałem
I wizja, która została zasiana w mym umyśle
Wciąż pozostaje…
W brzmieniu ciszy.

Kapituła nagrody Orła Jana Karskiego podjęła decyzję, że w tym roku wyróżnienie trafi pośmiertnie do Pawła Adamowicza. Pogrzeb prezydenta Gdańska będzie miał charakter państwowy. Prezydent RP Andrzej Duda ogłosił tego dnia żałobę narodową. Paweł Adamowicz zostanie pochowany najpewniej w najbliższą sobotę 19 stycznia br.

ASG