Powyborcze układanki

Koalicja PO-PSL konsumuje wyborczy sukces w pomorskim Sejmiku. Na dzisiejszej sesji Sejmiku wybrany będzie nowy zarząd województwa.

Wójt Zblewa Krzysztof Trawicki, lider Polskiego Stronnictwa Ludowego na Pomorzu dołączy do wojewódzkiego zarządu i będzie nowym wicemarszałkiem województwa. Co ciekawe w rodzimej gminie Trawicki, choć ubiegał się o reelekcję, przegrał wybory w II turze z Arturem Heroldem. Ma za to mandat radnego Sejmiku.

Wzorem władz centralnych PO ponownie zawarła koalicję z PSL na szczeblu województwa. Platforma Obywatelska, która wygrała wybory w woj. pomorskim i ma w 33-osobowym Sejmiku większość (17 mandatów) w zarządzie województwa  będzie miała cztery osoby, a ludowcy z PSL jedną. PSL ma teraz 7 mandatów, czyli o o cztery więcej niż w poprzedniej kadencji.
Marszałkiem woj. pomorskiego ponownie będzie Mieczysław Struk. Stanie się to na dzisiejszej pierwszej sesji Sejmiku. W skład zarządu wejdą też obecni wicemarszałkowie  Wiesław Byczkowski i Hanna Zych-Cisoń. Szansę na ponowny wybór ma Ryszard Świlski.

Wczoraj radni przegłosowali kandydaturę Jana Kleinszmidta z PO na przewodniczącego Sejmiku. Nie zgłoszono kontrkandytada, a Kleinszmidta poparło 30 z 33 radnych.
Tymczasem podczas pierwszej sesji nowej Rady Miasta Gdyni poznaliśmy m.in. nowych zastępców prezydenta Wojciecha Szczurka (79 proc. głosów w wyborach).  Ewę Łowkiel, wywodzącą się z NSZZ „S” dotychczasową wiceprezydent Gdyni ds. ochrony zdrowia i edukacji, która w wyborach z 16 listopada br. nie startowała, zastąpił radny „Samorządności” Bartosz Bartoszewicz. Bogusława Stasiaka, który „pilotował” lotnisko w Kosakowie, zastąpiła Katarzyna Gruszecka-Spychała, prezes Agencji Rozwoju Gdyni, na którą spada teraz problem upadłej spółki zawiązanej do budowy lotniska cywilnego Gdynia-Kosakowo po tym jak Komisja Europejska uznała miejski udział za niedozwoloną pomoc publiczną.
W zarządzie pozostają Marek Stępa, odpowiedzialny m.in. za planowanie przestrzenne oraz Michał Guć, zajmujący się sprawami pomocy społecznej i inwestycjami unijnymi.
Przewodniczącym Rady Miasta został Zygmunt Zmuda-Trzebiatowski.

ASG

.