Powstanie Warszawskie w Teatrze Muzycznym

Czy o historii Polski, w tym tak tragicznej jak Powstanie Warszawskie, można opowiadać za pomocą tańca i muzyki? Okazuje się, że tak. Udowadniają to młodzi adepci teatru, występujący w spektaklu „Pamiętnik z powstania warszawskiego” na podstawie książki Mirona Białoszewskiego o tym samym tytule.

Premiera spektaklu w Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni miała miejsce 23 września. Kolejne spektakle zaplanowano 26 i 27 września oraz na początku października – w rocznicę zakończenia powstańczych walk w 1944 r.

Ostatnie bilety można jeszcze kupić na stronach internetowych Teatru Muzycznego.

spektakl_powstanie

powstanie_muzyczny

Autorem muzyki do spektaklu jest znany muzyk Mateusz Pospieszalski, natomiast choreografii – Maciej „Gleba” Florek, znany m.in. jako laureat telewizyjnego show „You can dance”. Przeprowadziliśmy z nim krótką rozmowę.

– Skąd pomysł na taki temat spektaklu, a później wybór tego a nie innego autora? Pozornie wydaje się, że teatr i musical powinny dostarczać rozrywki, opowiadać o wydarzeniach przyjemnych, a nie tak tragicznych.

– To na pewno nie jest przedstawienie rozrywkowe, ale nie tylko taki jest cel teatru. Zresztą nasz spektakl nie jest typowym musicalem, to raczej połączenie różnych form tańca, muzyki i ruchu. Pierwotną ideą było uczczenie 65 rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego. Premiera odbyła się w 2009 r. we Wrocławiu, ponieważ spektakl był pracą dyplomową absolwentów tamtejszej PWST. Od tego czasu jest grany przez różne zespoły, z udziałem takich gwiazd jak Kinga Preis, Anna Maria Jopek czy Adam Nowak z zespołu Raz Dwa Trzy.

– A dlaczego właśnie Białoszewski? O Powstaniu Warszawskim pisały dziesiątki, jeśli nie setki autorów.

– Proza Mirona Białoszewskiego jest niezwykle muzyczna. Można powiedzieć, że pisał on o tym, co słyszał. Miał zresztą znakomity zmysł słuchu, bardzo cenił muzykę poważną. Kosztowało nas dużo wysiłku przekonanie niektórych osób, że warto twórczość Białoszewskiego przełożyć na przestrzeń muzyczną, a później zdobycie praw autorskich i zgody na wykorzystanie jego dzieła. Ale było warto.

– Jak wygląda Powstanie Warszawskie w waszym wykonaniu?

– To przede wszystkim ruch, w każdej sytuacji – walk, ucieczek, życia w ruinach, piwnicach. Używamy nowoczesnych środków, żeby przekonać młodych ludzi, chociaż na widowni nie ma dominującej grupy, pojawiają się ludzie z wszystkich pokoleń. Poza tym z jednej strony opowiadamy o powstaniu, z drugiej – uniwersalną historię, którą można dopasować do innych wydarzeń, np. tego, co dzieje się obecnie w Syrii czy na Ukrainie. W warstwie dźwiękowej naszego spektaklu wykorzystujemy np. Etiudę rewolucyjną Chopina, która była grana kilka miesięcy temu podczas dramatycznych wydarzeń na kijowskim Majdanie.

Rozmawiał Adam Chmielecki

fot. mat. prasowe