Powstańcze uroczystości w Gdańsku: Łączyło ich pragnienie wolności, bycia gospodarzami we własnej ojczyźnie

- Chcemy, by Powstanie 1944 roku było źródłem dumy i inspiracji do pracy dla suwerennej Rzeczpospolitej – napisał prezydent Andrzej Duda w liście, który odczytał szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego Paweł Soloch.

Andrzej Duda podkreślał, że 1 sierpnia, to święto polskiej wolności, a dla Polaków wolność jest wartością najwyższą. Wskazał, że powstanie warszawskie było kolejnym ogniwem w długim łańcuchu walk naszego narodu o wolność. Zaznaczył, że tego dnia nie chcemy jedynie wspominać czynów powstańców, ale „chcemy z pamięci o zrywie Warszawy czerpać siłę do umacniania współczesnej polskiej wolności”.

Główne uroczystości odbywają się w Warszawie. Również Gdańsk i mieszkańcy całego Pomorza uczczą pamięć bohaterów w 72. rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego. Msza św. w intencji zmarłych i żyjących powstańców warszawskich oraz kombatantów odprawiona została w niedzielę, 31 lipca 2015 r. w bazylice Mariackiej.

W poniedziałek 1 sierpnia 2016 r. o godzinie „W”, czyli o 17 na cmentarzu Łostowickim w Gdańsku przy ścianie pamięci w kwaterze Armii Krajowej spotkają się kombatanci, władze samorządowe, przedstawiciele administracji publicznej i związkowcy.

Na uroczystości z okazji 72. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego zapraszają Okręg Pomorski Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej z jego przewodniczącym kpt. Jerzym Grzywaczem, prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz oraz Rada Kombatantów i Osób Represjonowanych Województwa Pomorskiego.

Program uroczystości:

godz. 16.45 – spotkanie przy ścianie pamięci w kwaterze Armii Krajowej

godz. 16.57 – meldunek o gotowości pododdziałów do uroczystości

godz. 17 – GODZINA „W” – włączone zostaną syreny alarmowe, a hymn państwowy odegra orkiestra Morskiego Oddziału Straży Granicznej, a modlitwę odmówi ks. prałat kmdr dr Marian Próchniak, kapelan Ordynariatu Polowego Wojska Polskiego.

Odczytany zostanie apel pamięci.