Powstała oświatowa „S” w Łęczycach

Nowa organizacja związkowa powstała w oświatowej „Solidarności” Regionu Gdańskiego. To Koło Pracowników Oświaty i Wychowania w Zespole Szkół w Łęczycach, które będzie wchodzić w skład Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „S” w Wejherowie. Podczas zebrania wyborczego 18 marca br. do pierwszych władz nowego koła, liczącego 15 osób, wybrano Barbarę Kościółek (przewodnicząca), Sylwię Formelę i Mirosławę Wieczorek. Gośćmi spotkania byli przewodnicząca oświatowej „S” w Wejherowie Celina Szulgo oraz Wojciech Książek, przewodniczący Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego.

– Powstanie nowej organizacji to optymistyczna wiadomość na tle trudnych spraw związkowych, których mamy ostatnio dużo. Oświatowa „S” w Łęczycach ma plany pozyskania kolejnych członków. To ambitni i wartościowi ludzie. Podczas pierwszego spotkania usłyszałem w Łęczycach wiele ciekawych uwag, m.in. na temat przyszłości Karty nauczyciela, godności tego zawodu i znaczenia edukacji – podkreśla Wojciech Książek.

Koło NSZZ „S” w Zespole Szkół w Łęczycach już zaapelowało o podjęcie działań mających na celu pozyskanie nowych członków także w innych placówkach oświatowych z terenu Gminy Łęczyce.