Powinność wobec kapłana-męczennika

Związkowy z Regionu Gdańskiego czuwanie u grobu kapelana „Solidarności” i patrona naszego Związku bł. ks. Jerzego Popiełuszki traktują jak powinność.

25 i 26 kwietnia, od południa do południa, honorową wartę przy grobie męczennika zmordowanego przez SB pełnili Elżbieta Pelowska, Barbara Księżyc, Krystyna Zdrojewska, Iwona Komkowska, Barbara Zbieska i Hieronim Czapowiecki. Pojechali do Warszawy własnym sumptem.

sluzba_maj2016_1

- Taka wyprawa do Warszawy, by pojechać do księdza Jerzego nie kosztuje majątek. Mam taką potrzebę wyciszenia się, skupienia, modlitwy. Tam, na Żoliborzu jest wyjątkowe miejsce, a wszystko to dla księdza Jerzego – mówi Elżbieta Pelowska ze Stężycy,  szósty raz pełniła wartę przy grobie ks. Jerzego.

W Warszawie są dwa miejsca gdzie trwają warty to grób Nieznanego Żołnierza na pl. Piłsudskiego i grób ks. Jerzego Popiełuszki na warszawskim Żoliborzu, przy kościele św. Stanisława Kostki. Przy grobie kapłana czuwają też ci, którzy znali osobiście ks. Jerzego, członkowie Kościelnej Służby Porządkowej, związkowcy, którzy przybywają z różnych zakątków Polski. Zmieniają się na dyżurach Służba powstała jeszcze za życia ks. Jerzego, w końcu 1982 r. Zawiązała się wtedy grupa osób pełniących całonocne dyżury przy plebanii i na terenie przykościelnym.