Poświęcenie pomnika Jana Pawła II i Ronalda Reagana

Abp Sławoj Leszek Głódź poświęcił 15 sierpnia pomnik Jana Pawła II i Ronalda Reagana w Gdańsku. Metropolia gdański przypomniał, że to właśnie papież-Polak i prezydent USA jako jedni z pierwszych wsparli „Solidarność” po wprowadzeniu stanu wojennego, inicjując ogólnoświatową akcję zapalania świeczek w oknach w geście solidarności ze Związkiem.

W uroczystości wzięli udział również księża infułaci Stanisław Bogdanowicz i Stanisław Zięba, inicjatorzy budowy pomnika ze Stowarzyszenia „Godność” (Stanisław Fudakowski, Czesław Nowak, Andrzej Osipów), członkowie NSZZ „Solidarność” (na czele z przewodniczącym Zarządu Regionu Gdańskiego „S” Krzysztofem Doślą) i mieszkańcy Trójmiasta.

Obecni byli również parlamentarzyści (Anna Fotyga, Andrzej Jaworski, Maciej Łopiński) oraz Grzegorz Bierecki, prezes Krajowej SKOK, która wsparła finansową budowę pomnika.

Rangę uroczystości podkreślały poczty sztandarowe Związku, m.in. ze Stoczni Gdańskiej oraz Regionu Gdańskiego.

Przypomnijmy, że pomnik został odsłonięty 14 lipca w parku im. Prezydenta Ronalda Reagana w Gdańsku (w pobliżu morza w Jelitkowie). Monument wzbudza duże zainteresowanie mieszkańców okolicznych dzielnic i turystów odpoczywających w Gdańsku.

ACH

Zdjęcia: Paweł Glanert/ Wojciech Milewski