Wraca bieda polskich dzieci

Załamał się trend dotyczący biedy wśród polskich dzieci, który od 2005 r. udawało się ograniczać. Jak wynika z najnowszych danych Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, prawie 36 proc. dzieci w Polsce żyje w rodzinach, w których dochód netto na osobę nie przekracza 539 zł, czyli progu dochodowego do uzyskania świadczeń rodzinnych – pisze w serwisie wPolityce.pl Antoni Szymański, członek Zespołu ds. Rodziny Komisji Wspólnej Rządu i Episkopatu Polski, poseł III kadencji z ramienia AWS i senator VI kadencji z ramienia PiS.

Antoni Szymański alarmuje, że na 372 tys. dzieci urodzonych w ubiegłym roku 133,2 tys. otrzymało specjalny dodatek po urodzeniu w wysokości 1 tys. zł. A jest on wypłacany jedynie tym rodzinom, które osiągają dochód do 1922 zł na członka rodziny.

O skrajnej biedzie wielu rodzin wychowujących dzieci świadczą też inne dane zawarte w zestawieniu resortu pracy. Ze świadczeń rodzinnych korzysta 1,06 mln rodzin. Aż 735 tys. z nich, czyli 69 proc., ma dochód netto na osobę w wysokości nie większej niż 400 zł miesięcznie – analizuje dane ministerstwa pracy Szymański.

Polska negatywnie wyróżnia się wśród krajów UE liczbą dzieci żyjących z biedzie i niewielkim wsparciem jakie udziela im państwo. Wiemy o tym od lat, ale nie ma woli by tą sytuację zmienić. W dzieci z biednych rodzin nie inwestujemy – alarmuje członek Zespołu ds. Rodziny Komisji Wspólnej Rządu i Episkopatu Polski.